Květoslav Šimek
26. června 2015 • 10:37

Koně čeká druhá kvalifikace, šance na místenku do Velké pardubické

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pořádně našlapaná bude druhá kvalifikace na 125. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou. Na startu Memoriálu Miloše Svobody by v sobotu mělo být osmnáct koní, mezi nimi i šestice z elitní desítky loňského vrcholu překážkové sezony (2. Al Jaz, 3. Klaus, 5. Kasim, 6. Zarif, 7. Trezor, 9. Sherardo). Síly s nimi změří první tři z loňské Ceny Labe, což je poslední příprava a „vstupenka“ do bojů o Velkou pardubickou (Modena, Goscater, Sheron).



První kvalifikaci úspěšně zvládlo šestnáct koní přihlášených do Velké pardubické. Další mají možnost přidat se v sobotu (16 hodin, 5800 metrů, dotace 400 tisíc korun, živě na ČT Sport). Hned tři koně do kvalifikace posílá Josef Váňa – poběží Zarif (stáj Köi Dent), Hipo Jape (stáj Viktor Komárek) a Thallium (stáj Jasna).

„Spokojen budu, když se všichni kvalifikují a vzhledem k tomu, že se běhá o peníze, tak chceme i co nejvíce vydělat,“ hlásí Josef Váňa. „Teoreticky má nejvíce zkušenosti Zarif. Hipo Jape toho zatím moc nepředvedl, ale pozor na něj, mohl by překvapit. S Thalliem to jdeme zkusit, jestli bude moct běhat dostihy přes pět kilometrů.“

K nejzkušenějším na startu patří desetiletý hnědák Klaus (stáj Dr.Charvát) od trenéra Čestmíra Olehly. Velkou pardubickou běžel už čtyřikrát, dvakrát skončil třetí (2013 a 2014). Jeho tradičního žokeje Jaroslava Myšku ovšem střídá talentovaný Jakub Spáčil. „Klaus je v pořádku, ale pro mladého (Spáčila) to bude náročné, bude se muset pochlapit, přece jen v dostihu je hodně koní a nebude to jednoduché,“ říká Olehla.

Na startovní listině je i král kvalifikací Trezor (stáj Epicos). Z šesti kvalifikací pětkrát vyhrál, ale v samotné Velké pardubické se mu zatím prorazit nepodařilo. „Trezor je v pořádku, jinak by na startce nebyl,“ říká trenérka Hana Kabelková. „Oproti minulému startu má v sobě více práce, ale jinak je na tom stejně. Jak je starší (11 let), tak je takový vlažnější, už tolik netahá, tak jsem zvědavá, co předvede na dráze.“

Z 56 přihlášených koní do Velké pardubické má zatím splněnou kvalifikaci 20 koní (16 z první kvalifikace, 4 cizinci).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud