30. září 2015 • 04:10

Tragický příběh žokeje Köhla (†36): Vypiplal ho Váňa, zabila ho touha po Velké?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva týdny před 125. ročníkem Velké pardubické s Českou pojišťovnou otřásla dostihovým světem tragická zpráva. Zkušený žokej Michal Köhl (36 let), který měl být při překážkovém vrcholu sezony v Pardubicích na startu s běloušem Ter Millem, podlehl fatálním zraněním z dostihů v Brně. Před časem přitom utrpěl po pádu zranění, po němž mu lékaři další závodění vůbec nedoporučovali.



Michal Köhl patřil k nejzkušenějším českým žokejům. V minulosti uspěl i na stáži v Anglii, s koněm Tidal Bay se v roce 2006 dokázal prosadit i na slavných závodištích ve Wetherby a Aintree. Koním se věnoval i v civilním životě, v Pardubicích pracoval jako člen jízdního oddílu u Městské policie.

„Velká tragédie pro celou naši partu, nemám slov,“ hlesl šéf jízdní policie Josef Málek. Na další vybavování neměl sílu. Víc tragédii komentovat nechtěl. Stejně tak tisková mluvčí oddělení.

„To je průser… Že si kůň zlomí nohu, to umím rozdýchat, tohle je docela malér…“ ulevil si žokej a trenér Josef Váňa , v jehož stáji Köhl v minulosti působil. „Byl to šikovný klučina. Stálo mě spoustu peněz, než se dostal do stádia, že byl jednička. Pak měl nepříjemné období, padal, pořád byl zraněný. Jednu chvíli toho sportu nechal. Příležitostně se vracel do sedla, chtěl jezdit Velkou.“

Varování od lékařů

Tragickou roli mohlo sehrát minulé Köhlovo zranění. V červnu měl v Pardubicích těžký pád s vnitřním krvácením. Doktoři mu další dostihy příliš nedoporučovali. Jenže zkušeného jezdce lákala Velká pardubická. Jel ji už sedmkrát, poprvé už v roce 2002 s Polebosem. Nejlepšího výsledku dosáhl v roce 2006 s Brambuschem (6. místo).

Ve Velké pardubické se měl Michal Köhl stejně jako před rokem vyšvihnout do sedla bělouše Ter Milla, kterého v Malé Morávce připravuje trenér Antonín Novák. Na jaře skončili v první kvalifikaci na třetím místě a ve Velké pardubické by rozhodně patřili do užšího okruhu favoritů.

Michal Köhl se vzteká po pádu ve Velké pardubické v roce 2013
Michal Köhl se vzteká po pádu ve Velké pardubické v roce 2013

I proto přijel Köhl o víkendu na dostihy v Brně. Měla to pro něj být jezdecká příprava na vrchol sezony. Po zranění jel v Brně pro trenéra Nováka dva koně. Se čtyřletou klisnou Terkou skončili desátí. Závod se zkušeným Zadarem skončil tragicky. „Sanitky tam byly včas, ale bohužel…“ hlesl Stromský.

Podle neoficiálních informací byl Michal Köhl nějaký čas napojený na plicní ventilaci, jenže zranění byla vážná. A žokej, který minulý týden v úterý oslavil teprve 36. narozeniny a za dvacet let aktivní kariéry odjezdil na domácích drahách 780 dostihů (71 jich vyhrál), jim podlehl.

Váňa dělá kliky. Při Velké pardubické možná bude muset do sedla!
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud