Martin Hašek
2. října 2015 • 10:20

Dostihový klub iSport.cz láká členy, Váňa poskytne koně

Autor: Martin Hašek, Martin Hašek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Koňská REALITY SHOW - Máte unikátní příležitost prožít dobrodružství, na jehož konci může být start vašeho koně ve Velké pardubické. Legendární žokej Josef Váňa vložil dva ze svých koní do projektu Dostihového klubu iSport.cz. Jeho cílem je umožnit zájemcům sledovat zblízka kariéru koní a ochutnat pocity dostihových majitelů. To vše přímo ve stáji u Josefa Váni, který klubu pronajme šestiletého hnědáka Power Zara a pětiletého hnědáka Theophila.



Mít svého koně v dostihu a pak si na oslavu jeho vítězství připít šampaňským? Můžete to zažít! Deník Sport a jeho web iSport.cz jako mediální partneři pomáhají na svět projektu, který ve zdejších podmínkách nemá obdoby.
Osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa dává dva své koně do pronájmu nově vzniklému Dostihovému klubu iSport.cz. Vstoupit do něj může každý za příspěvek v hodnotě tisíc korun na rok.

Logo nového dostihového klubu, jehož členem můžete být i vy!Foto iSport.cz

„Já vím, že takovéhle syndikáty ve světě existují. Byl jsem tomu okamžitě nakloněn a sehnal jsem tyhle koně,“ říká Váňa.

Každý člen za svou tisícovku zažije, jaké to je mít svého koně. Cílem klubu je poskytnout široké veřejnosti možnost spolupodílet se na vlastnictví dostihových koní, což je pro samotného jednotlivce velice nákladná záležitost.

První metou je získání financí na pronájem dvou koní ve vlastnictví Josefa Váni. Ten dal k dispozici pětiletého hnědáka Theophila, nadějného koně s perspektivou na překážkách, a šestiletého hnědáka Powera Zara, který už v roce 2016 může běžet Velkou pardubickou.

Žijte se svým koněm díky dostihovému klubu isport.cz
Video se připravuje ...

 Power Zar v projektu nahradil původně plánovaného Tahiniho.

„Vymyslel jsem to jinak, protože se mi podařilo získat koně, která má šanci běhat příští rok Velkou pardubickou,“ zdůvodňuje trenér Váňa změnu původní sestavy dvou koní. „Byl bych radši, aby případní zájemci měli koně, který by se mohl zúčastnit Velké pardubické. Aby to lákadlo zúčastnit se syndikátu a být spolumajitelem dostihového koně bylo tahavější.“

Theophilos je nadějný kůň, který na závěr sezony 2015 vyhrál v Kolesách.

„Je to kůň, kterého jsme koupili po zranění, rok si s ním hrajeme. Já si od něho hodně slibuju,“ říká Váňa. „Theophilos je kůň, který začíná v malých dostizích, postupem času bychom se chtěli zaměřit i na Velkou pardubickou.“
Z klubových poplatků se budou hradit náklady za pronájem koní, jejich ustájení, veterinární péče a trénink a provoz klubu.

Účastníci projektu zároveň získají spoustu výhod. Především budou moct zblízka sledovat cestu koně v přímém kontaktu s Josefem Váňou. Budou moci navštěvovat Váňovy stáje v Mlýncích na Karlovarsku, kde jim bude legenda českých dostihů ochotně k dispozici.

„To je samozřejmé!“ usmívá se Váňa. „Pokud se pár lidí sejde, a byl bych rád, aby jich bylo co nejvíc, budu rád, když se přijede na koně podívat co nejvíc lidí i s rodinami. Nikdo je nevyžene, ba naopak. Pokud budeme moct, budeme se jim věnovat podle nejlepšího svědomí.“

Váňa počítá se zájmem o informace a je připraven s nimi jednat stejně jako s majiteli dalších koní, o které ve své stáji pečuje.
„Od toho jsem trenér, abych jim povykládal, jak se koníkovi daří, jak snáší tréninkové dávky, co baští,“ říká Váňa. „To je normální, že pokud bude zájem, není problém se lidem věnovat.“

DOSTIHOVÝ KLUB ISPORT.CZ

Jaké jsou cíle klubu?
Přilákat lidi k dostihům a poskytnout široké veřejnosti možnost spolupodílet se na vlastnictví dostihových koní, což je pro samotného jednotlivce velice nákladná záležitost.

Jaká je role Josefa Váni?
Josef Váňa klubu pronajme své koně Power Zara a Theophila. První metou klubu je získání prostředků na jejich roční trénink. Dalším cílem je vlastnit vlastní koně.

Kolik činí roční poplatek?
1000 korun. Z poplatků se budou platit náklady pronájem či zakoupení koní, na jejich ustájení, veterinární péči, trénink koní a náklady na účast v dostizích.

Jaké výhody získá účastník projektu?
Na základě počtu zájemců na jednotlivé dostihy přístup do paddocku a stájí při dostizích, návštěvy ve stájích trenéra Josefa Váni, přístup na klubové akce, pravidelné informace o klubových koních. Členové si také budou moct vybrat barvy dresu.

Logo nového dostihového klubu, jehož členem můžete být i vy!Foto iSport.cz

POWER ZAR (7 let, hnědák – valach)

Power Zar je kůň, s nímž trenér Josef Váňa pro rok 2016 počítá pro Velkou pardubickou. Vloni získal vítězný hattrick v Mostě, letos už se třikrát umístil mezi třemi v pardubických krosech a vysloužil si chválu žokeje Jana Faletjska, trojnásobného šampiona Velké pardubické.

Power Zar je polobratrem Power Evy, německé klisny umístěné v dostihu kategorie listed. Jakou dvouletý absolvoval jeden start v Drážďanech, kde obsadil třetí místo za vítězkou, která v následujícím dostihu vyhrála dostih Gr.I.

Na českých závodištích běhá od roku 2012, kdy se hned předvedl druhým místem v rovinovém dostihu v Karlových Varech. První překážková zkušenost ho pak čekala v Lysé nad Labem. Od té doby vyspěl v nadějného překážkového koně s reálnou šancí startovat ve Velké pardubické.

THEOPHILOS (6 let, hnědák, valach)
Hnědák francouzského chovu Theophilos se narodil 6. 3. 2010 ve francouzském hřebčíně De Beauvoir po otci Elusive City z matky Russian Doll. Svou kariéru začal ve Francii v rovinových dostizích, ale na vítězství v sedmi startech nedosáhl, vydělal ovšem více než 600 tisíc korun. Na konci roku 2014 si jej zakoupil Josef Váňa výhledem na překážkové dostihy.

Několik měsíců trvalo, než se poprvé objevil na dostihové dráze. Začátkem července letošního roku startoval v Meranu v rovinovém dostihu, ale nedařilo se mu. O tři týdny později absolvoval první překážkový start v kariéře na mosteckém hipodromu pod Josefem Váňou mladším.

Po aktivním průběhu doběhl na trati 3600 metrů na druhém místě, když prohrál a o délku a půl se zkušenějším Trovarem. Theophilos je překážkovým koněm na začátku kariéry.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud