Květoslav Šimek
13. června 2016 • 11:30

Dvanáct let čekání skončilo. Váňa dorovnal Holčákův trenérský rekord

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako žokej se Josef Váňa vítězství ve Zlatém poháru nikdy nedočkal. Jako trenér na něj dlouhých dvanáct let čekal. Díky triumfu pětiletého hnědáka Nos Galana (stáj Vocetka), kterého vedl Jan Kratochvíl, se Váňa dotáhl na rekordní zápis Františka Holčáka. Oba vyhráli klasickou steeplechase pětkrát.



„S koňmi dobrými v klasikách jsme startovali spíše v zahraničí," připomněl Josef Váňa, který se z vítězství ve Zlaté poháru radoval naposledy v letech 2003 a 2004 s Nerem. "Na Nos Galanovi se pozitivně projevilo i to, že nemusel cestovat deset hodin, ale jen dvě a půl." Váňův úspěch v klasice podpořila čtvrtým místem Sundara (Statek Blata Český ráj) s Josefem Váňou mladším v sedle.

Nos Galan vítězství urval skvělou koncovkou, ve finiši zdolal Marmitona s Lukášem Matuským (Elektromontáže Mička) od trenéra Radka Holčáka. „Šel jsem zezadu a postupně zvyšoval tempo. Netlačil jsem na něj," popisoval žokej Kratochvíl, který Zlatý pohár vyhrál poprvé v kariéře. "Počkal jsem si schovaný až za ten poslední skok, protože vím, že Nos Galan má dobrý konečný speed. Ten ukázal a vyhrál moc pěkně."

Jan Kratochvíl se v sedle Nos Galana (stáj Vocetka) raduje z vítězství ve Zlatém poháru
Jan Kratochvíl se v sedle Nos Galana (stáj Vocetka) raduje z vítězství ve Zlatém poháru

Podle Kratochvíla má pětiletý hnědák irského původu solidní budoucnost. "Když jsme ho jako tříletého přivezli, říkal trenér, že určitě dozraje, že jeho táta (Dylan Thomas) byl taky pozdnější. Měl pravdu, Nos Galan dozrává v lepšího koně.“

Koňským rekordmanem Zlatého poháru, který se běhá od roku 1994, zůstává se čtyřmi triumfy Royal Mougins (Dr. Charvát), kterého trénoval František Holčák. Vyhrával nepřetržitě v letech 2007, 2008, 2009 a 2010. Dvě výhry ze Zlatého poháru mají Ner (2003, 2004) a Khalshani (2013, 2015).

Z žokejů na svém kontě mají nejvíc vítězství Dušan Andrés a Jiří Kousek, kteří slavili třikrát (Andrés 1995, 2006 a 2012, Kousek 1997, 2009 a 2010). Dorovnat je teď čistým hattrickem mohl Lukáš Matuský. Předloni vyhrál s Brog Deasem (Monte Negro, trenér Radek Holčák), loni s Khalshanim (Stáj Charvátová, trenér Pavel Tůma). Letos Matuskému vítězství s Marmitonem uteklo až ve finiši.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud