29. srpna 2016 • 11:20

Vítěze z Chuchle uspali. Nešťastný kůň, řekl žokej. Trenérka plakala

Autor: bda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ticho jako v kostele se rozhostilo po Velké Chuchli krátce po doběhu závěrečného klasického dostihu letošní sezony, 71. Agrofert St. Legeru na 2800 metrů. Vítěz byl znám, ale pro fatální zranění, ke kterému došlo dva cvalové skoky za cílovým mezníkem, opouštěl tento svět. Slzy smutku se začaly řinout nejen z očí lidí z realizačního týmu tříletého tmavého hnědáka Grace of Gracie, reprezentujícího stáj BORS Břeclav.



Velezkušený žokej Jiří Palík jen zvedl ruku na počest vítězství, ale v tu chvíli se podlomila pravá přední noha koně. Palík zůstal nehybně ležet na trávě a Grace of Gracie odcválal jen o několik metrů dál. Zatímco se žokej zvedl a hlásil, že je v pořádku, osud vítěze byl zpečetěn. „Už jsem tady zažila mnoho věcí, už jsem si myslela, že mě nic horšího nemůže potkat, ale tohle je hrozný,“ říkala se smutkem v hlase trenérka Lenka Horáková pro galopp-reporter.cz. Uplakané oči jí zakrývaly velké sluneční brýle.

Moc do řeči nebylo ani žokeji Jiřímu Palíkovi. „Měl jsem dobrý dostih, ale bohužel přišlo toto neštěstí. Byl to nešťastný kůň a tento doběh to jen potvrdil.“

Grace of Gracie byl velmi kvalitním koněm, na dráze se představil celkem osmkrát, dvakrát vyhrál, shodou okolností první a poslední životní start. Vždy se dokázal umístit do pátého místa. Právě pátý skončil v Českém derby, o dvě příčky si polepšil ve Slovenském derby a v St. Legeru byl ještě o dvě příčky lepší. St. Leger vyhrál ve druhém nejlepším čase historie, na rekordmanku Ready for Life mu chybělo jen 22 setin vteřiny.

Pro stáj BORS Břeclav je to další těžká rána osudu. Loni v létě náhle zemřel její majitel Luděk Mikulecký, v pouhých padesáti letech. Letos po velkém úspěchu stáj přišla o elitního koně. „Ve čtyřech letech mohl být velmi dobrý, stále se zlepšoval,“ dodala Horáková.

Souboj Grace of Gracie s vítězem derby Gontcharem byl ozdobou dostihového dne. Diváci jen tajili dech, když sledovali strhující souboj dvou skvělých koní podporovaných výbornými jezdci, Jiřím Palíkem a Bajuržanem Murzabajevem. Grace of Gracie sice tahal za delší konec, ale ve svém životě naposled.

VIDEO: Podívejte se na osudný závod Grace of Gracie:

Dostihy v číslech

St. Leger, rovinový dostih (2800 m, tříletí koně, dotace 550 000 korun) - závěrečný závod Trojkoruny: 1. Grace of Gracie (ž. Palík, tr. Horáková, stáj BORS Břeclav), 2. Gontchar, 3. Golden Devil. Výrok: tuhý boj 1 - 1 1/4 - 2 1/4. Čas: 2:56,55.

Velká národní Josefa Váni Agrofert, steeplechase (4500 m, čtyřletí a starší koně, dotace 1 000 000 Kč): 1. Anaking (ž. Myška, tr. Myšková, stáj Dr. Charvát), 2. Fafintadenient, 3. Oldfieldroad. Výrok: jistě 1/2 - 8 - 1. Čas: 5:28,33.

Další dostihy: I. Rabbit Mountnelson (Kubík) - Remino - Corvina, II. Princess Lee (am. Grbavčicová) - Drama - Tamid, III. Darien (ž. Rája) - Trinis -Golden Sarah, IV. Sorahho (am. Hradcová) - Delfi na - Kitty Lot, V. Anitschka (ž. Rája) - Tapajo - J‘en Reve Deja, VI. Mizuri (ž. Murzabajev) - Maceshka - Ella.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud