30. srpna 2017 • 13:17

Kohák založil dostihovou stáj, chtěl pro ni sparťanský dres

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Všeuměl Jakub Kohák rozšířil své aktivity i na dostihy. Sobotnímu Evropskému poháru žokejů (14.00), který do Velké Chuchle přivede mezinárodní jezdecké hvězdy, pomáhá nejen jako moderátor, ale dokonce jeden z majitelů. Kohák založil u Jockey Clubu vlastní stáj a do hlavního dostihu dne posílá šestiletého tmavého hnědáka Sinbada.



„Já jsem se rozhodl, že bohaté finanční prostředky investuji do stáje. Pořídil jsem si vlastní stáj, máme tam jednoho koně. Další plány? Chceme odchytit divoké Mustangy v Americe,“ hlásí Kohák s humornou nadsázkou.

Kvalitního hřebce, který už v kariéře vydělal téměř dva a půl milionu korun, získal ve skutečnosti po dohodě se sponzorskou firmou Evropského poháru Leram. Oficiálně je to ale černé na bílém. Jockey Club registroval stáj Jakub Kohák, jehož jediným koněm je právě Sinbad.

„Poběží za stáj Jakub Kohák, aby se to nepletlo. Já se nemám za co stydět. Všechny peníze jsem vydělal poctivě, proto se stáj jmenuje po mně,“ pokračuje Kohák ve své roli.

Sinbad v sobotu při Evropském poháru žokejů ve Velké Chuchli poběží hlavní dostih EJC Million Leram o 1 600 000 korun.

„Věříme si na vítězství,“ ujišťuje Kohák.

Podstatou Evropského poháru je soutěž špičkových mezinárodních žokejů, kteří usilují o celkové vítězství. Pohár se skládá ze sedmi dostihů. Do čtyř hlavních si jezdce vybírali trenéři, pro tři rámcové se jezdecké obsazení losovalo. Započítávat se budou čtyři nejlepší výsledky.

Pořadatelé oproti minulým dvěma ročníkům pozměnili bodování, mimo jiné zvýšili rozdíl mezi prvním a druhým místem ze dvou na čtyři body. Při bodové shodě by rozhodovalo umístění v hlavním dostihu EJC Million, který je dlouhý 1400 metrů a má dotaci 1,6 milionu korun.

Kohákova Sinbada pojede Francouz Thomas Huet, zkušený žokej, který v kariéře vyhrál přes 650 dostihů, má za sebou angažmá v Austrálii a úspěšné spojení s klisnou Artistry, s níž vyhrál šest z osmi společných startů včetně prestižního Newmarket Handicapu na závodišti Rosehill.

Huet bude mít na sobě stájový dres, který modrým klínem s červenou a bílou kombinací připomíná českou vlajku. Ačkoli měl Kohák původně i jiný nápad.

„Buď to bude sparťanský dres, nebo česká vlajka,“ hlásil Kohák.

Trenér koně Václav Luka mladší však s úsměvem potvrdil: „Zůstaneme u české vlajky!“

Hlavní hvězdou třetího ročníku Evropského poháru žokejů bude mladý Francouz Vincent Cheminaud, který patří k nejsledovanějším mladým jezdcům současnosti. Začínal na překážkách a počínal si úspěšně, ale v jednadvaceti letech se rozhodl pro přechod na rovinu. Zanedlouho vyhrál francouzské derby.

Zástupcem úspěšné starší generace je třiačtyřicetiletý Francouz Thierry Thulliez, který má na kontě jen na domácí půdě asi 1500 vítězství. Ke kandidátům na úspěch podle pořadatelů patří také Huet a Švéd Per-Anders Graberg, který se do Prahy vrací pravidelně.

České barvy budou v sobotu na závodišti ve Velké Chuchli hájit Tomáš Lukášek, Jan Rája a Jaromír Šafář. Přijede i obhájce vítězství Bauyržan Murzabajev z Kazachstánu.

Vzhledem k posunutí termínu o tři týdny dopředu a kolizi s dostihy ve Francii a Turecku bylo skládání pohárové sestavy obtížnější než jindy.

„Letošní rok se opravdu rodila na poslední chvíli a velmi ztěžka. Přesto jsem rád, že tady sice nemáme úplně zvučná jména pro české lidi, ale myslím si, že to jsou velká jména v rámci turfu. Myslím, že nám v sobotu své jezdecké umění předvedou,“ řekl Václav Luka mladší, který patří k hlavním organizátorům poháru.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud