18. dubna 2015 • 19:53

SuperDRAMA! Florbalisté Tatranu získali 16. titul po nájezdech

Autor: iSport.cz, Tadeáš Provazník
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Florbalisté Tatranu Střešovice v Superfinále extraligy v pražské O2 areně získali před rekordními 11 073 diváky už 16. titul. Přitom vyzyvatelé z Mladé Boleslavi v zápase dlouho vedli, Tatran ale dokázal vždy odpovědět. V závěru pak naopak dotahovala Boleslav, když minutu a půl před koncem srovnal na 6:6 Jiří Curney. O vítězi nerozhodlo ani prodloužení a došlo na samostatné nájezdy. V nich v sedmé sérii strhl triumf na stranu Tatranu Milan Fridrich, když Novotný neproměnil. Mezi ženami slavily historický triumf florbalistky Chodova, které překvapivě zdolaly Herbadent Praha 4:1.



Měl to být souboj gólmanů, souboj trenérů a hrdosti Tatranu, který jako 15tinásobný mistr vyzval Mladou Boleslav, která ve finále florbalové extraligy byla poprvé. A všechny tyto aspekty zápas do detailu splnil. "Nevěděl jsem, co provedu, nakonec jsem změnil svou oblíbenou kličku a vyšlo to," řekl po zápase o vítězném gólu na 7:6 Milan Fridrich. Střešovice jsou tak mistrem pro rok 2015.

Ale popořadě. K překvapení mnoha lidí v hale začal v brance Tatranu Rebro. Jak již avizoval před zápasem Jiří Jakoubek z Tatranu, "bude to hlavně souboj gólmanů," věta to byla pravdivá, jen pro Tatran nepříliš pozitivní. Hned ve třetí minutě se prosadil Jan Jelínek z Mladé Boleslavi, kdy z úhlu poslal míček mezi nohy Michala Rebra a Superfinále tak začala lépe Boleslav.

Brankář Tatranu Tomáš Kafka se raduje ze zlaté medaile s dcerkou
Brankář Tatranu Tomáš Kafka se raduje ze zlaté medaile s dcerkou

Následně ten samý hráč zvýšil vedení na 2:0 a Tatran musel najít odpověď. A netrvalo to dlouho, jen o osmnáct vteřin později skóroval Mayer z Tatranu. Útočný florbal plný pěkných kombinací a tvrdých soubojů v první třetině vycházel spíše Boleslavi.

Ekl zvýšil na 3:1, ale na odpověď Tatranu čekala Boleslav jen něco přes minutu. Přesnou trefou se prosadil Riebauer. Do té doby Rebro chytil jen několik málo střel a bylo vidět, že se mu příliš nedaří. To korunovala střela Tadeáše Chrousta, který přidal čtvrtý gól na straně Boleslavi.

Do druhé třetiny tak očekávaně vystřídal v brance Rebra Tomáš Kafka. A bojovný florbal z první třetiny se změnil na opatrný z obou stran. To změnil až v necelé polovině zápasu nejdříve Richter, který snížil na 3:4 a po následném držení na Fridricha šel Tatran s chutí do přesilové hry.

Ušetřené síly pak zužitkoval Marek Vávra, který přesnou střelou od mantinelu vyrovnal na 4:4. Na hřiště se v tu chvíli vrátily emoce a tvrdé souboje, které uváděly rekordních 11 073 diváků do varu. Tatran ale v závěru udělal několik chyb, které poskytly Boleslavi klid v koncovce, a ta se tak dostala do vedení 5:4.

Posledních dvacet minut začalo znovu opatrně, jako by oba týmy hledaly 100% šanci na gól. Zkušenosti Střešovic ale začaly převažovat nováčky z Boleslavi. Ve třetí třetině to bylo minutu od minuty jasnější. Avšak ani po deseti minutách se skóre neměnilo.

Autor mistrovského nájezdu Milan Fridrich se raduje s fanouškyFoto Barbora Reichová (Sport)

To dokázal až mladý student Kolísko, který ve 53. minutě srovnal na 5:5. Urputná bitva tak vrcholila a čekalo se na gól, který by mohl být rozhodující. Nakonec jich ale bylo více. Marech Deutsch, kapitán Tatranu vstřelil krásný gól na 6:5, ale Boleslav nečekala na odpověď dlouho a během minuty dokázala srovnat.

Diváci začali mnohem více fandit, mexické vlny lemovaly tribuny O2 Arény a nejlepší hráč základní části Jiří Curney dokázal vyrovnat v čase 18:24 na 6:6. Zápas tak dospěl do prodloužení. A Tatran hned v úvodu prověřil v bráně Rytycha.

Na Boleslavi byla znát ze začátku lehká nervozita. Ovšem ani v polovině prodloužení žádný tým neměl navrch. Po prodloužení se stav nezměnil a poprvé tak v historii Superfinále rozhodly až nájezdy.

A byly neskutečně dlouhé, do branky se vrátil Rebro a až do páté série držel čistý štít, jenže pak ho překonal Novotný z Boleslavi. Nájezdy tak dospěly do fáze "rozhodnutí na jeden gól" a nakonec vítězně zakončil rok Tatran Střešovice a oprávněným hrdinou zápasu se stal Milan Fridrich, který vstřelil rozhodující gól. Tatran Střešovice se tak stal mistrem pro rok 2015.

Mladá Boleslav - Tatran Střešovice 6:7 po sam. nájezdech (4:2, 1:2, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Jelínek (Novotný), 5. Jelínek (Tadeáš Chroust), 9. Ekl (J. Bouška), 12. Tadeáš Chroust (Jelínek), 37. Salát (Novotný), 59. Curney (Novotný) - 5. Mayer (Natov), 11. Riebauer (Řehoř), 30. Richter (Jan Kolísko), 32. M. Vávra (Richter), 53. Jiří Kolísko (Beneš), 58. Deutsch (Beneš), rozhodující sam. nájezd Fridrich. Rozhodčí: Gavlas, Mikula. Vyloučení: 1:1. Využití: 1:1. Diváci: 11 073.

Konečné pořadí extraligy:
1. Tatran Střešovice,
2. Mladá Boleslav,
3. Vítkovice,
4. Bulldogs Brno,
5. FbŠ Bohemians,
6. Chodov,
7. Sparta Praha,
8. FBC Ostrava,
9. Pardubice,
10. Otrokovice,
11. Královské Vinohrady,
12. Liberec.

Chodov zaskočil Herbadent

Velkým překvapením skončilo Superfinále žen ve florbale. Mladé hráčky z Chodova narazily na silný Herbadent, který ovládl základní část i play off. Celou dobu byl ale Chodov lepším týmem a zaslouženě si odnesl výhru 4:1 a tím i titul pro tuto sezonu. "Role favorita nám nesedí a těžce to neseme, to byl podle mě hlavní rozdíl," řekla Dominika Šteglová z týmu Herbadent k zápasu.

Byly k vidění tvrdé souboje, neúnavné dobývání jednotlivých branek gólmanek a zákroky na hraně vyloučení. Chodov v roli outsidera, který šel do finále "pouze překvapit," což potvrzoval i šéftrenér Radim Cepek před samotným zápasem, však začal lépe.

Ačkoli byla hra v první třetině více než vyrovnaná, jedinou střelkyní se stala Martina Řepková, která po chybě ve středním pásmu týmu Herbadent a následné dorážce, otevřená finálové skóre. Od té doby jako by Herbadent znervózněl a chyb neustále přibývalo. Skóre mohla změnit ještě Paulovičová na konci třetiny, ale vyloženou šanci nedokázala úspěšně zakončit.

Druhou třetinu začal Chodov opět lépe a hned v úvodu se znovu prosadila Řepková. Herbadent to ale naopak povzbudilo a útoky sílily. Několikrát hráčky Herbadentu bezprostředně ohrozily branku soupeře, ale bezúspěšně. Zbytek druhé třetiny tak Chodov hrozil jen z ojedinělých protiútoků. Skóre se ovšem už neměnilo a do poslední třetiny, která měla rozhodnout o vítězi, tak vstupoval na jedné straně Chodov jako černý kůň s vedením 2:0 a Herbadent v pozici favorita, který si však cestu k titulu až nepříjemně zkomplikoval.

"Zlomilo se to ve druhé třetině, kdy jsme se dostali do krize a podržela nás gólmanka, v této pasáži byl soupeř lepší," řekla trenérka Chodova, Michaela Marešová.

A aby toho nebylo málo, po několika slibných šancích Herbadentu se prosadil opět Chodov. Po chybách v obraně zvýšila náskok na rozdíl tří branek Jana Vojáčková v osmé minutě. 6 891 diváků, kteří si našli cestu na toto finálové utkání, a mimochodem vytvořili nový rekord v počtu fanoušků na ženském finále, tak sledovalo vcelku jednoznačný zápas, ve kterém Herbadent jen těžko mohl navázat na dřívější úspěchy.

Těsně před závěrečnou desetiminutovkou navíc posunula Chodov blíže k titulu Urbánková. Herbadent tak musel v posledních minutách vyvinout velký tlak, na což soupeř zareagoval. "Stáhli jsme sestavu na dvě kompletní lajny, ani z výrazu soupeřek se mi nezdálo, že by byly schopné se zvednout," zhodnotila znovu Marešová.

Herbadent se nakonec zmohl na jediný gól a Chodov se tak stal mistrem České republiky v kategorii žen. "Možná byl rozdíl, že tu roli favorita neusnášíme a těžce to neseme, hodně to drhlo, na gól jsme se nadřely," zhodnotila zápas kapitánka Herbadentu, Dominika Šteglová.

"Do příští sezóny by měl zůstat tým, jaký je a pokusíme se navázat na ty úspěchy, které jsme dokázaly," řekla na závěr Šteglová.

Finále žen:

Herbadent Praha 11 SJM - TJ JM Chodov 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 57. Pilíková (D. Šteglová) - 8. Řepková (Křížová), 21. Řepková (Vojáčková), 48. Vojáčková (Křížová), 51. Urbánková (Kuchařová). Rozhodčí: Kostinek, Reichelt. Bez vyloučení. Diváci: 6891.

Konečné pořadí extraligy:
1. Chodov,
2. Herbadent SJM Praha 11,
3. Vítkovice,
4. FBŠ Bohemians,
5. Sokol Židenice,
6. Liberec,
7. Olomouc,
8. FBC Ostrava,
9. Elite Praha,
10. Jičín,
11. Tatran Střešovice,
12. Sokol Královské Vinohrady.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud