Ivo Pospíšil
14. září 2016 • 15:21

Open Air i Světové hry. Chceme florbal na olympiádu, hlásí Šuman

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jejich dlouholetý sen – získat si své místo v olympijské rodině se výrazně přiblížil. „Veřejně poprvé říkáme, že je to naše první olympijská sezona,“ uvedl šéf florbalové unie Filip Šuman před startem letošního ročníku domácí Tipsport Superligy. A sezona bude nejen o účasti florbalu na Světových hrách ve Wroclavi, bude i o obhajobě Chodova či sobotním Cevro Institut Open Airu na pražské Štvanici.



V sobotu to začne. Ve velkém. Ročník, kdy má florbalová Superliga zase posouvat limity.

První kolo? Pardubice proti Tatranu Střešovice v Tipsport Aréně, kde se vejde i deset tisíc lidí. A dál? Rovněž historicky první český soutěžní Open Air – utkání pod otevřeným nebem mezi Chodovem a Bohemians na pražské Štvanici. Tedy pokud z něj nebude pršet.

„Pracujeme na této variantě s oddíly i rozhodčími. Pokud bude nepřízeň počasí – a za něj bereme jen déšť, s větrem počítáme, tak by se v dešti samozřejmě hrát nedalo. V takovém případě by se utkání odložilo a hrálo by se v jiném termínu v hale,“ informoval ředitel ligových soutěží Zdeněk Mlčoušek.

Přesto… Open Air v exhibici? Občas příjemné zpestření na letních přípravách. Ovšem v rámci nejvyšší české soutěže a navíc v proslulém tenisovém chrámu… to je unikát.

„Kapacita 7500 tisíce diváků je výzvou k vytvoření co nejlepší atmosféry. Je to odvážný projekt z hlediska počasí a dalších vlivů, ale Bohemka zvolila správnou cestu jak zviditelnit Superligu a ukazuje to, čeho jsou oddíly schopny,“ pochvaloval si šéf florbalové unie Filip Šuman.

A budou v tom i jiná specifika… nejen ohledně počasí.

„Je to zpestření a show, ale body s Bohemkou pro nás budou důležité, takže je to vše na miskách vah. Bude pro nás zvláštní duel a musíme udržet koncentraci, ale těšíme se na to. V pátek si tam skočíme zatrénovat a jsem zvědavý na povrch, i na to co to udělá s míčkem. Vím, že tenisové kurty nejsou vždy stavěné do roviny, bývá tam nějaký spád, takže uvidíme, jak míček bude stát při standardních situacích,“ přiznal Michal Kotlas z Chodova a jeho kolegyně Martina Řepková, kterou s Chodovem čeká v sobotu duel proti stejnému soupeři, jen v ženské lize, se přidala:

„Pro mladé hráčky je to bomba, je to pro nás jako druhé superfinále,“ vyprávěla.

Nebude to navíc jediná výzva v této sezoně, k níž florbal vzhlíží. Už příští rok má totiž progresivní sport účinkovat na Světových hrách ve Vratislavi – což má být i vstupenka do olympijské rodiny.

„Veřejně poprvé říkáme, že to je naše první olympijská sezona. Florbal si chce budovat olympijské sny a úspěšně se prezentoval i v propojení s olympijskými parky. V červenci se navíc představí ve Vratislavi na Světových hrách a během olympiády v Riu bylo potvrzeno, že tato akce bude klíčová pro budoucí zařazování florbalu na olympiádu. Pokusíme se tak udělat maximum, aby ze všech třiatřiceti sportů tam byl vidět florbal vidět co nejvíce,“ dodal Šuman.

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud