11. prosince 2016 • 19:32

Nájezdové drama ovládli Finové a na MS florbalistů sesadili Švédy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Florbalisté Finska dokázali potřetí v historii na mistrovství světa sesadit z trůnu Švédsko. Ve finále jedenáctého šampionátu v Rize vyhráli nad osminásobnými vítězi 4:3 po samostatných nájezdech a navázali na triumfy z let 2008 a 2010. Vítěznou branku v rozstřelu dal devětatřicetiletý útočník Mika Kohonen.



Švédové se dostali do vedení v osmé minutě, kdy při Kotilainenově vyloučení proměnil přesilovku Kim Nilsson. V polovině úvodní třetiny zvýšil na 2:0 z dorážky Gustafsson, jehož branku potvrdil až videozáznam. Finové ale dokázali rychle odpovědět.

Ve 13. minutě se po standardní situaci trefil nejlepší finský střelec na turnaji Kotilainen a za necelé tři minuty vyrovnal po Salově ideální přihrávce Sami Johansson.

Otočit stav mohl na začátku druhé třetiny zkušený Tiitu, ale na brankáře Rehna nevyzrál. Ve 24. minutě naopak udeřili po standardce Švédové a podruhé v utkání se zapsal mezi střelce Gustafsson. Ve 48. minutě vyrovnal desátou brankou na turnaji opět Kotilainen.

VIDEO: Sestřih finále včetně dramatických nájezdů

V prodloužení přestřelil po úniku Kim Nilsson a v nájezdech se radovali Finové. Hrdinou rozstřelu se stal veterán Kohonen, který svou desátou účastí na MS vyrovnal rekord Nora Willyho Fauskangera. Ve třetí sérii uspěl, za Švédy neproměnil Stenberg, a když se trefil ještě Kailiala a Johan Samuelsson nikoliv, mohl finský tým slavit.

Finové ukončili švédskou sérii 17 výher na mistrovství světa a jsou jediní, kdo dokázali nejlepší tým historie na šampionátech pokořit. Pro Švédsko to byla teprve třetí prohra z 65 duelů na MS.

Finále:

Finsko - Švédsko 4:3 po sam. nájezdech (2:2, 0:1, 1:0 - 0:0)
Branky: 13. Kotilainen (Aro), 15. S. Johansson (Salo), 48. Kotilainen (Aro), rozhodující sam. nájezd Mika Kohonen - 8. K. Nilsson (Östholm), 11. Gustafsson (Eriksson), 24. Gustafsson (Samuelsson). Rozhodčí: Larinovs, Gross (oba Lot.). Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. Diváci: 8350.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud