29. října 2008 • 17:40

Florbalisté Česka se představí v Kuopiu

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poprvé se na konci týdne podle nového projektu Euro Floorball Tour představí ve hře všechny čtyři florbalové reprezentace v duelech se Švédskem, Finskem a Švýcarskem.



Generálka před prosincovým mistrovstvím světa v Praze a Ostravě čeká mužskou reprezentaci ve finském Kuopiu, kde se představí i junioři. Ženský a juniorský národní tým bude hrát v Praze ve Sparta Areně v Podvinném mlýně.

"Zatímco pro juniorky to bude premiérové vystoupení, pro muže se jedná o poslední turnajový test před mistrovstvím světa," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze prezident České florbalové unie Filip Šuman.

Evropská série čtyř největších velmocí se pravidelně bude hrát tak, že na stejných místech budou hrát vedle seniorských výběru i celky do 19 let. "Bude zajímavé, že se v pátek se utkají všechny kategorie se Švédskem, s kterým se dosud dosud nepodařilo uhrát ani bod. Tak uvidíme, zda se tuto bilanci nepodaří někomu změnit."

Po nabitém reprezentačním víkendu se chystá ještě další akce příští týden, kdy se od 6. do 11. listopadu uskuteční akademické mistrovství světa ve finských městech Seinajöki a Kuortane.

"Jedná se o druhý ročník ročník a tým má medailové ambice," doplnil Šuman. Do nominace nebyli zařazeni někteří, kteří by měli patřit k oporám na šampionátu v Ostravě a Praze a trenéři nechtějí riskovat jejich případné zranění či únavu po náročném programu.

"Některé hráče jsme nepustili, protože byli i na Evropském poháru a měli by akcí moc. Jiní ale na akademické mistrovství světa jedou. Neznamená, že kdo tam bude startovat, tak v Ostravě a Praze nebude," poznamenal asistent trenéra českých florbalistů David Zlatník.

Do Finska se nevydají Milan Garčar s Martinem Richtrem z Tatranu Střešovice a Tomáš Sladký ze švýcarského celku SV Wiler-Ersigen.

Trenérský tandem v čele s hlavním koučem Zdeňkem Skružným prý má z velké části jasno o konečném výběru, který zveřejní po závěrečném soustředění v Teplicích na konci listopadu.

"Dá se říct, že nemáme rozhodnuto o třech obráncích a třech útočnících. Dvojice brankářů vzejde ze čtveřice Rytych, Koráb, Kafka a Barák," prohlásil Skružný.

V propagaci domácího šampionátu pokračuje Česká florbalová unie, která na pátek 21. listopadu a následnou sobotu chystá florbalový maraton. V areálu pražského centra Hamr Braník se bude hrát 33 hodin a 28 minut.

Dosud nejdelší florbalový maratón se odehrál ve Švýcarsku a trval přesně 24 hodin, takže půjde o útok na světový rekord. Akce má charitativní charakter a výtěžek bude věnován České federaci florbalových vozíčkářů.

Nominace na akademické MS:
Brankáři: Jakub Koráb (Sokol Mladá Boleslav), Martin Zich (Tatran Střešovice),
obránci: Pavel Brus, Lukáš Hrubý, Jan Jelínek, Martin Vladař (všichni 1. SC SSK Vítkovice), Michal Kotlas (Bulldogs Brno), Jakub Majer (JM Chodov),
útočníci: Aleš Hlavička, Matěj Jendrišák, Tomáš Vávra (všichni Tatran Střešovice), Milan Tomašík, Karel Ťopek (oba 1. SC SSK Vítkovice), Petr Kadlec, Matěj Koňařík (oba Bulldogs Brno), Petr Šochman, Martin Zozulák (oba JM Chodov), Pavel Bouška (Sokol Mladá Boleslav), Richard Michalík (Torpedo Havířov), Michal Vrtiška (SSK Future).

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud