26. listopadu 2014 • 19:25

Házenkářkám stojí v cestě důchodkyně z Ázerbajdžánu

Autor: koš
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Házená se tam hraje jen v jednom městě, v metropoli Baku. A nejlíp jí rozumí důchodkyně! Hráčky Ázerbajdžánu povede v pátek v kvalifikaci proti Česku o postup na mistrovství světa 2015 v Dánsku trenérka Rafiga Šabanová, jíž je 71 let!



Její požehnaný věk vzbudil v českém táboře pozornost. „Všiml jsem si, že je ročník 1943. Hned jsem říkal mým asistentům, že máme nejmladší realizační tým,“ usmál se český kouč Jan Bašný (51).

Výrazně starší je totiž i trenér Litvy, druhého soka v olomoucké skupině, z níž postupuje do červnového play off jen vítěz. Antanius Skarbalius oslavil na konci srpna 66 let. Takže další důchodce na střídačce…

O Šabanové, která trénuje trpaslíka z Ázerbajdžánu dlouhá léta, Bašný nic neví. Strach o její zdraví však nemá. „Doufám, že to zvládne. Mně taky jednou bude jednasedmdesát,“ očekává, že je žena v důchodovém věku na zápasový stres připravena. Pikantní informaci o věku jeho kolegyně telefonoval Bašný své matce. „Je jen o málo starší,“ podotýká.

Češky jsou favoritem turnaje, oba zápasy by měly zvládnout. Kouč však varuje hlavně před Litvou, která má ve výběru tři legionářky a základ ze Žalgirisu Vilnius. „Určitě to všichni berou, že jsme jasný favorit, ale já ne. Litva je kvalitní tým. Sice není atraktivní, stejně jako Ázerbajdžán, ale oba soupeři jsou hodně nebezpeční. Ano, jsme favorité, ale ne vysocí,“ shrnul Bašný.   

V české sestavě nakonec bude chybět hvězdná spojka Iveta Luzumová, která ještě není po vážném zranění kolena schopná zvládnout takovou zátěž. Na konci minulého týdne navíc oznámila olomoucká křídelnice Romana Chrenková, že čeká dítě a přerušuje kariéru.

„Víme, že některé hráčky chtějí být těhotné. Ale mohla mi to zavolat o čtrnáct dní později,“ podotkl s úsměvem Bašný, jenž rodinné plány svých svěřenec naprosto chápe. „Ženy mají v životě taky jiné plány.“

Chrenkovou podle ní adekvátně nahradí dvacetiletá Veronika Malá z Písku. „Je to velice kvalitní hráčka, v budoucnu bude výborná. Zrovna na tomhle postu náhradu máme,“ pochvaluje si. Více prý bude chybět Chrenková jako utužovatel party.   

Program turnaje v Olomouci:

Pátek: Česko – Ázerbajdžán (18)

Sobota: Litva – Ázerbajdžán (17)

Neděle: Česko – Litva (11)

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud