27. ledna 2015 • 18:46

Češi se s MS loučí výhrou, Prezidentský pohár vydřeli v rozstřelu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští házenkáři se rozloučili s MS v Kataru čtvrtou výhrou za sebou. V posledním zápase zdolali Bělorusko, když musely rozhodovat až sedmimetrové hody, a získali tzv. Prezidentský pohár pro tým na celkovém 17. místě. Zápas skončil v základní hrací době 28:28, Češi uspěli na sedmičky 4:3.



"Nejeli jsme sem pro výhru v Prezidentském poháru, ale upřímně si musíme říct obraz naší házené a jak jsme se prezentovali proti silným týmům. Poslední čtyři zápasy byly obrovským morálním krokem dopředu, byla to ukázka týmové soudržnosti, bojovnosti," řekl kapitán Filip Jícha .

"Myslím, že to bylo vidět, že všichni jsme měli upřímnou radost. Nikdy jsem si nemyslel, že ten Prezidentský pohár má nějaký smysl, ale když jsem viděl kluky, jakou mají radost z výhry proti stejně kvalitnímu soupeři, už myslím, že smysl má," dodal jeden z dvojice trenérů Daniel Kubeš.

Filip Jícha zvedá Prezidentský pohár, trofej útěchy pro nejlepší tým z těch, které na MS nepostoupily ze základní skupiny
Filip Jícha zvedá Prezidentský pohár, trofej útěchy pro nejlepší tým z těch, které na MS nepostoupily ze základní skupiny

Češi vstoupili do posledního utkání v Dauhá tak, jak končili pondělní vítězný duel s Ruskem. V osmé minutě se dvakrát trefil Jurka a reprezentanti vedli 6:3. Jenže pak potkal národní tým téměř dvanáctiminutový střelecký výpadek a Bělorusové šňůrou pěti gólů otočili stav.

Skóre se přelévalo na obě strany dál a v závěru úvodního dějství Češi znovu odskočili na rozdíl dvou tref. V předposlední vteřině první půle však Bělorusové ze sedmimetrového hodu snížili.

Po změně stran reprezentace ve 40. minutě díky Zdráhalově úspěšné sedmičce opět vedla o tři góly, ale zlomit soupeře se jí nepovedlo. Češi nedokázali Bělorusku utéct ve skóre na vyšší rozdíl a v 47. minutě už pro změnu prohrávali po Rutenkově trefě.

Drama až do konce

Stejně jako s Ruskem se schylovalo k dramatické koncovce. Na obou stranách se blýskli brankáři a v 53. minutě poslal Čechy znovu do vedení Horák. Galia pak za stavu 26:26 chytil sedmičku a vzápětí se prosadil kapitán Jícha.

Jenže další šance národní tým lehkovážně zahodil a Bělorusové znovu vedli. Zdráhala srovnal a Češi mohli na začátku poslední minuty do rychlého kontru, jenže je zastavil sporný výrok egyptských rozhodčích. Reprezentanti pak měli dvacet sekund na poslední útok, Horák se závěrečným klaksonem propálil brankáře, ale podle sudích to bylo až po uplynutí 60 minut.

Na řadu tak přišly sedmičky. Jako první se dostalo do výhody Bělorusko, ale Galiu po třetí sérii vystřídal Štochl a chytil poslední dva soupeřovy pokusy. "Martin si na dvě sedmičky sáhl, ale Bělorusové všechny proměnili, tak jsme před tou čtvrtou na sebe koukli a zkusili změnu. Byla to kritická situace, ale já vlastně na sedmičkách nemám co ztratit," řekl Štochl.

Reprezentanti si v hale Duhail "zatančili" vítězné kolečko a kapitán Jícha pak mohl převzít trofej. "Pro nás to bylo malé finále, které jsme zvládli. Sportovně je to takový happy end, ta radost na konci byla ryzí," řekl Jícha. "Pohár se musí oslavit. Ještě bych chtěl říct jedno: hrozně nás potěšila morálka mančaftu, na tomhle když budeme stavět, dostaneme se zase dál," dodal druhý z trenérů Jan Filip.

Češi po úvodních třech porážkách s Francií, Švédskem a Egyptem zakončili šampionát šňůrou čtyř výher, což se jim na velkém turnaji povedlo po dlouhých 20 letech. Zároveň odvrátili hrozbu vyrovnání nejhoršího umístění na MS, jímž je 18. místo z roku 2001.

"Sedmnácté místo na MS se nedá označit jako úspěch, ale co se dá, že jsme vyhráli čtyři zápasy. Kromě Alžírska byli další soupeři na naší úrovni, možná i za ní. Jsme šťastní, že jsme tohle dokázali zvládnout, ale zároveň zklamaní, že jsme neprošli ze skupiny. V silách týmu to bylo," řekl Kubeš.

Mistrovství světa házenkářů v Kataru:
Prezidentský pohár - o 17. místo:
ČR - Bělorusko 28:28 (14:13), na sedmimetrové hody 4:3
Sestava a ČR: Štochl, Galia - Hrstka 5, Bečvář 2, Jurka, Jícha 5, Sobol 3, P. Horák 2, Babák 5, Linhart, Petrovský 1, Zdráhala 5, Šindelář, Kasal, Szymanski, Motl. Sedmimetrové hody ČR: Proměnili: Zdráhala, Jícha, Babák, Hrstka. Neproměnil: Sobol.
Nejvíce branek Běloruska: S. Rutenka 11/4, Puchovskij 6/1, Nikulenkov a Citov po 3. Rozhodčí: Rašíd, Sajíd (oba Egypt). Sedmimetrové hody: 3/3 - 8/5. Vyloučení: 3:5. Diváci: 300.

Další zápasy o konečné umístění:
o 19. místo: Rusko - Bosna a Hercegovina 42:28 (20:16),

o 21. místo: Írán - Saúdská Arábie 26:22 (15:10),

o 23. místo: Chile - Alžírsko 27:27 (10:16), na sedmimetrové hody 3:1.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud