30. ledna 2015 • 21:32

Senzace s ostudou! Házenkáři Kataru jsou ve finále MS, tlačili je sudí

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Házenkáři Kataru porazili v semifinále domácího světového šampionátu Polsko 31:29 a mají jistotu, že senzačně získají medaili. Cenný kov vybojují jako první mimoevropský celek v historii. V nedělním finále se tým pořadatelské země utká s olympijskými šampiony z Francie, kteří zvítězili nad obhájcem titulu Španělskem 26:22. Na cestě do finále jim ale výrazně pomáhali sudí.



Katar s řadou naturalizovaných posil i v semifinále pokračoval ve výborných výkonech z předchozích zápasů. V úvodu sice měli navrch Poláci, kteří poprvé od roku 2009 postoupili do semifinále, více než dvougólové vedení si ale nevytvořili.

Za stavu 8:10 si vzal legendární španělský kouč domácího výběru Valero Rivera oddechový čas a od té chvíle už jeho svěřenci dominovali. Stejně jako v předchozích zápasech jim ale značně pomáhaly velmi kontroverzní výroky sudích. Duo srbských rozhodčích vyloučilo prvního katarského hráče až ve 42. minutě a Poláci i jejich německý trenér Michael Biegler jen bezmocně rozhazovali rukama.

VIDEO: Poláci ironicky tleskali sudím

Katařané, jejichž dosavadním maximem z MS bylo 16. místo, na startu druhé půle vedli už o pět gólů a na nižší než dvoubrankový rozdíl soupeře nepustili. Mohl za to i skvělý výkon brankáře bosenského původu Danijela Šariče, který se blýskl hned dvanácti zákroky. Po závěrečném klaksonu naštvaní Poláci neudrželi nervy a celý tým přišel dvojici rozhodčích ironicky zatleskat.

Házenkáři Kataru slaví senzační postup do finále domácího MS
Házenkáři Kataru slaví senzační postup do finále domácího MS

Francie znovu potvrdila, že její výkony většinou na šampionátech gradují. Na úvod turnaje porazila mladý český celek jen o tři góly, ale dnes proti Španělům předvedla podobný výkon, který ji dovedl k loňskému prvenství na evropském šampionátu a ke zlatu na poslední olympiádě.

Francie těžila z dobrého vstupu do utkání a v klíčových chvílích, kdy mohli Španělé srovnat, pak z fenomenálních zákroků osmatřicetileté brankářské legendy Thierryho Omeyera, který chytil dvacet střel. Pokud Francouzi porazí ve finále Katar, získají páté zlato a osamostatní se v čele medailové tabulky.

V boji o titul tak nedojde na pikantní souboj, který by v případě postupu Španělska čekal kouče Riveru, jenž dovedl tým své rodné země k předloňskému triumfu na MS. Katar převzal v loňském roce. Za Španělsko navíc hraje jeho stejnojmenný syn.

Mistrovství světa v házené mužů v Kataru:

Semifinále:
Katar - Polsko 31:29 (16:13),
Francie - Španělsko 26:22 (18:14).

O 5. - 8. místo:
Chorvatsko - Německo 28:23 (13:11),
Dánsko - Slovinsko 36:33 (19:15).

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud