1. února 2015 • 18:56

Až zlatá Francie zastavila Katar na MS. I před zraky českých sudích

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Senzační tažení házenkářů Kataru na MS skončilo ve finále. Nad největším překvapením turnaje zvítězila favorizovaná Francie 25:22. Olympijští vítězové se o vedení však museli strachovat až do konce. Předchozí vystoupení domácího týmu, ve kterém působila řada naturalizovaných cizinců, přitom provázely kontroverze kvůli připískávání rozhodčích. Další skandál se už nekonal. K důstojné úrovni závěrečného zápasu přispěla dvojice českých sudích Jiří Novotný a Václav Horáček.



Francie potvrdila, že je momentálním králem světové házené. Výběr galského kohouta vyhrál poslední evropský šampionát i minulé olympijské hry a zlatý hattrick slaví podruhé v historii. Katar s řadou naturalizovaných hráčů navzdory dnešní porážce dosáhl na nejlepší výsledek v historii a první medaili, jeho předchozím maximem bylo 16. místo.

Francie znovu dokázala, že je v soubojích o zlato neporazitelná, finále na velké akci neprohrála od roku 1993. Katar sice otevřel skóre, ale od té doby už ani jednou nevedl. Francii vyšel především úvod, kdy lépe bránila a hlavně díky výborně střílejícímu Nikolovi Karabaticovi vedla ve 23. minutě už 13:7.

V minulých zápasech domácímu výběru pomáhali spornými výroky rozhodčí, čeští sudí ale podali výborný výkon a dosavadní vrchol své kariéry zvládli s přehledem.

Katar se sedmi naturalizovanými hráči do přestávky umazal polovinu ztráty a po změně stran před vyprodaným patnáctitisícovým hledištěm haly Lusail ještě duel pořádně zdramatizoval.

Francouzští házenkáři zaslouženě slaví titul mistrů světa
Francouzští házenkáři zaslouženě slaví titul mistrů světa

Bronz bralo Polsko

Pomohl k tomu další skvělý výkon brankáře Šariče, rodáka z Bosny, který si připsal 16 zákroků. Domácí celek se čtyřikrát přiblížil na rozdíl jedné trefy, ale olympijští šampioni srovnání nedovolili a závěr si zkušeně pohlídali. Definitivně rozhodl v 58. minutě Narcisse.

Poláci udolali v utkání o třetí místo obhájce titulu Španěly až po prodloužení a slaví první medaili od bronzu v roce 2009. Celkově si připsali čtvrtý cenný kov z MS v historii, z toho potřetí bronz. Španělsko naopak poprvé od roku 2009 vyšlo na mistrovství světa naprázdno.

Souboj poražených semifinalistů nabídl v hale Lusail severně od katarské metropole Dauhá dramatickou bitvu. Španělé sahali po bronzu, ale v poslední sekundě druhé půle srovnal Szyba na 24:24 a muselo se prodlužovat. Vítězný gól dal na začátku poslední minuty Syprzak.

Finále:

Katar - Francie 22:25 (11:14).

O 3. místo:

Polsko - Španělsko 29:28 po prodloužení (24:24, 13:13).

All Star tým turnaje:

Omeyer (Fr.) - Rivera (Šp.), Capote (Kat.), N. Karabatic (Fr.), Markovič (Kat.), Gajič (Slovin.), Jurecki (Pol.).

Nejužitečnější hráč šampionátu: Omeyer (Francie)

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud