1. února 2015 • 18:56

Až zlatá Francie zastavila Katar na MS. I před zraky českých sudích

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Senzační tažení házenkářů Kataru na MS skončilo ve finále. Nad největším překvapením turnaje zvítězila favorizovaná Francie 25:22. Olympijští vítězové se o vedení však museli strachovat až do konce. Předchozí vystoupení domácího týmu, ve kterém působila řada naturalizovaných cizinců, přitom provázely kontroverze kvůli připískávání rozhodčích. Další skandál se už nekonal. K důstojné úrovni závěrečného zápasu přispěla dvojice českých sudích Jiří Novotný a Václav Horáček.



Francie potvrdila, že je momentálním králem světové házené. Výběr galského kohouta vyhrál poslední evropský šampionát i minulé olympijské hry a zlatý hattrick slaví podruhé v historii. Katar s řadou naturalizovaných hráčů navzdory dnešní porážce dosáhl na nejlepší výsledek v historii a první medaili, jeho předchozím maximem bylo 16. místo.

Francie znovu dokázala, že je v soubojích o zlato neporazitelná, finále na velké akci neprohrála od roku 1993. Katar sice otevřel skóre, ale od té doby už ani jednou nevedl. Francii vyšel především úvod, kdy lépe bránila a hlavně díky výborně střílejícímu Nikolovi Karabaticovi vedla ve 23. minutě už 13:7.

V minulých zápasech domácímu výběru pomáhali spornými výroky rozhodčí, čeští sudí ale podali výborný výkon a dosavadní vrchol své kariéry zvládli s přehledem.

Katar se sedmi naturalizovanými hráči do přestávky umazal polovinu ztráty a po změně stran před vyprodaným patnáctitisícovým hledištěm haly Lusail ještě duel pořádně zdramatizoval.

Francouzští házenkáři zaslouženě slaví titul mistrů světa
Francouzští házenkáři zaslouženě slaví titul mistrů světa

Bronz bralo Polsko

Pomohl k tomu další skvělý výkon brankáře Šariče, rodáka z Bosny, který si připsal 16 zákroků. Domácí celek se čtyřikrát přiblížil na rozdíl jedné trefy, ale olympijští šampioni srovnání nedovolili a závěr si zkušeně pohlídali. Definitivně rozhodl v 58. minutě Narcisse.

Poláci udolali v utkání o třetí místo obhájce titulu Španěly až po prodloužení a slaví první medaili od bronzu v roce 2009. Celkově si připsali čtvrtý cenný kov z MS v historii, z toho potřetí bronz. Španělsko naopak poprvé od roku 2009 vyšlo na mistrovství světa naprázdno.

Souboj poražených semifinalistů nabídl v hale Lusail severně od katarské metropole Dauhá dramatickou bitvu. Španělé sahali po bronzu, ale v poslední sekundě druhé půle srovnal Szyba na 24:24 a muselo se prodlužovat. Vítězný gól dal na začátku poslední minuty Syprzak.

Finále:

Katar - Francie 22:25 (11:14).

O 3. místo:

Polsko - Španělsko 29:28 po prodloužení (24:24, 13:13).

All Star tým turnaje:

Omeyer (Fr.) - Rivera (Šp.), Capote (Kat.), N. Karabatic (Fr.), Markovič (Kat.), Gajič (Slovin.), Jurecki (Pol.).

Nejužitečnější hráč šampionátu: Omeyer (Francie)

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud