29. dubna 2015 • 21:40

Čeští házenkáři si poradili se Švýcary a drží naději na postup

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští házenkáři zvítězili v třetím utkání kvalifikace mistrovství Evropy na půdě Švýcarska 30:26. Reprezentanti se dočkali první výhry ve skupině a zvýšili své postupové šance. Na kontě mají po polovině kvalifikace tři body a dotáhli se na druhý tým tabulky Makedonii. V sobotu sehrají se Švýcarskem odvetu v Plzni.



Na šampionát projdou první dva týmy z každé skupiny a nejlepší celek z třetích míst. Kvalifikaci reprezentanti zakončí v červnu duely proti Francii a v Makedonii.

"Jestliže se chceme udržet ve hře o postup, tak potřebujeme z těchto dvou zápasů se Švýcarskem čtyři body. Zatím máme dva, jsme v poločase a musíme se plně koncentrovat na odvetu. Švýcaři umí překvapit, venku kolikrát hrají lépe než doma," řekl novinářům jeden z dua trenérů Jan Filip.

"Nic jiného než vyhrát dnes neexistovalo. V sobotu taky musíme vyhrát a doufáme, že Francouzi vyhrají oba dva zápasy s Makedonií," dodal brankář Martin Galia.

Český celek se stejně jako při podzimním startu kvalifikace při prohře ve Francii a remíze s Makedonií musel obejít bez kapitána Filipa Jíchy, kterého tentokrát trápí zánět tříselného úponu. Reprezentační premiéru a hned v zahajovací sestavě si naopak odbyl Jan Užek.

Z poloviny zaplněná hala v Schaffhausenu pro tři tisíce diváků dlouho viděla vyrovnaný zápas. Skóre se přelévalo na obě strany a ani jeden z týmů nedokázal soupeři odskočit na větší než jednobrankový rozdíl. Na švýcarské straně se činil hlavně jediný legionář z bundesligy Schmid, který proměnil všech pět sedmiček a dva góly dal ze hry.

V závěru poločasu se ale domácí opora zranila a hosté si těsně před pauzou poprvé vytvořili dvoubrankový náskok, když v poslední sekundě proměnil sedmimetrový hod Zdráhala, který byl spolu s Linhartem se třemi trefami nejlepším českým střelcem úvodního dějství.

"Schmid je světová třída, jednoznačně jejich nejlepší hráč, navíc mozek mužstva. Bylo vidět, že do toho jeho zranění šly prakticky všechny šance přes něj. Mohlo to ovlivnit hru, ale my jsme taky hráli bez našeho nejlepšího hráče, takže se to vyrovnalo," podotkl Filip.

Švýcaři, kteří v dosavadním průběhu kvalifikace nezískali ani bod, po přestávce rychle srovnali, ale bez největší hvězdy Schmida už favoritovi vzdorovat nedokázali. Po dvou Babákových trefách odskočili hosté na 18:15 a německý trenér Švýcarska Rolf Brack spolu s českým asistentem Petrem Hrachovcem si vzali oddychový čas.

Jejich svěřenci si ale nevěděli rady v postupném útoku a v polovině druhé půle upravil z rychlého úniku Hrstka již na 23:18. Ve 47. minutě dostal červenou kartu Zdráhala a Švýcaři ještě v následujících minutách snížili na rozdíl dvou gólů. Ale pak proměnil sedmičku Babák a hosté už závěr i díky brankáři Galiovi a skvěle hrajícímu Petrovskému, který nastřílel šest gólů, zvládli.

Navázali tak na vydařený závěr lednového světového šampionátu v Kataru, kde získali Prezidentský pohár pro týmy, které nepostoupily ze skupiny. "Výsledkově určitě, což je super, byla tam řada dobrých věcí. Myslím si, že jsme na dobré cestě. Kluci těch pět dní, co jsme spolu trénovali, pracovali skvěle. Hrozně pozitivní je ta chuť a nasazení, s jakým hráli. Mančaft věřil, že to dneska zvládne," těšilo Filipa, který do února vedl švýcarský St. Gallen.

Švýcarsko - ČR 26:30 (12:14)
Rozhodčí: Santos, Fonseca (oba Portug.). Vyloučení: 4:4. Diváci: 1450.

Sestava ČR: Galia, Štochl - Hrstka, Bečvář, Jurka, Sobol, Horák, Babák, Kotrč, Linhart, Petrovský, Škvařil, Zdráhala, Šindelář, Užek, Říha.

20:15 Makedonie - Francie.

TABULKA
1. Francie 2 2 0 0 74:49 4
2. Makedonie 2 1 1 0 54:47 3
3. ČR 3 1 1 1 82:94 3
4. Švýcarsko 3 0 0 3 70:90 0

INFORMACE PŘIPRAVUJEME.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud