3. listopadu 2015 • 15:37

Jícha: Barcelona? Jsem nadšený, jen Messiho jsem zatím nepotkal

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Házenkář Filip Jícha si zatím nemůže vynachválit svůj srpnový přestup z německého Kielu do Barcelony. Ve Španělsku má ideální možnost úplně doléčit zranění, které ho trápí od března, a dokonale mu sedlo i tamní prostředí. Dokonce už začíná rozumět španělsky, jen s fotbalisty Barcelony v čele s Lionelem Messim se zatím ještě nepotkal.



"Po té obrovské životní i sportovní kapitole, kterou jsem prožíval v Německu, je to velká změna. Pocity jsou příjemné a pozitivní. To, v co jsem doufal, bylo, myslím, hodně pravdivé," řekl dnes novinářům Jícha, který se s reprezentací chystá na vstup do kvalifikace o postup na mistrovství světa.

"V Barceloně mám mnohem větší prostor pracovat na sobě, na té své zdravotní schránce. Líbí se mi i struktura toho klubu, jak pracuje, jak se o nás stará. A to klima a prostředí v Barceloně je prostě úžasné. Nemyslel jsem si, že by na mě mohlo až tak pozitivně zapůsobit, když člověk vstane a skoro každé ráno svítí sluníčko," doplnil třiatřicetiletý házenkář.

Zdravotně stále není ještě úplně fit a doléčuje následky březnového zánětu stydké kosti. V Barceloně má ale ideální podmínky na to, aby se dal úplně do pořádku.

"Zánět už tam není, ale všechny úpony a svaly okolo jsou hodně pochroumané. Pořád to doznívá, hodně mě to bolí. Rozhodně z toho nejsem venku, je to běh na dlouho. Když hraje člověk skoro sedm let v kuse, musí to někde zanechat stopy," podotkl Jícha.

Španělština už není neznámou

"Takže já se snažím vylézt z té nory, z toho kolotoče zranění. A Barcelona je podle toho, co jsem tam zatím strávil, nejlepší místo na to se zotavit a dostat zpět na slušnou úroveň," doplnila levá spojka.

V Barceloně nemá takové zatížení jako v Kielu. "Španělská liga není tak náročná jako německá. Pokud se necítím dobře, španělskou ligu hrát nemusím, nebo mi trenérský štáb určí místo zápasu takový program, abych byl připravený na to, co je pro nás důležité - Liga mistrů. Je to nesrovnatelné s Německem, tam musí člověk hrát a hrát," řekl Jícha. "Je to hodně podle mého pocitu. Ve španělské lize hraju okolo 30 minut, v Lize mistrů pak třeba 45 nebo 50 minut. Záleží na mně, jak se cítím," dodal.

Od příchodu do Barcelony udělal velký pokrok ve španělštině. Možná i proto, že je to komunikační jazyk v kabině. "Učím se velmi pilně. Naučil jsem se dva jazyky, věřím, že se naučím třetí. Spadnul jsem do rybníčku a už se kluků ptám, jak se co řekne. Na to, že tam jsem dva měsíce, je příjemné aspoň z kontextu rozumět, co někde vychází, nebo umět si objednat v restauraci, nebýt tam úplně plonkový," řekl Jícha.

S hvězdou Barcelony Messim zatím do kontaktu nepřišel. "Jednou, když jsme měli trénink, i oni měli trénink, ale neviděl jsem je. Naše haly jsou 200 metrů od jejich tréninkových ploch. Ale na fotbale jsem se byl dvakrát podívat a byl jsem se podívat i na basketu na Tomáše Satoranského. Po jednom z tréninků jsme se i potkali a domluvili se, že se musíme sejít a zajít na kafe," plánoval sraz s oporou basketbalové reprezentace.

Na Barceloně ho udivila i úplně odlišná mentalita lidí. "Jsou obrovsky otevření a hrozně moc milí. Ať už jste někde v garáži a jsou to neznámí lidé, jsou hrozně milí. Líbí se mi ta oboustranná sympatie mezi lidmi," dodal nejlepší házenkář světa za rok 2010.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud