16. ledna 2016 • 20:30

Čeští házenkáři vyhráli nad Tureckem a postoupili do play off o MS

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští házenkáři postoupili do červnového play off o účast na světovém šampionátu v příštím roce ve Francii. V závěrečném utkání první fáze kvalifikace porazili ve Zlíně s přispěním skvělého výkonu brankáře Petra Štochla v druhé půli Turecko 34:28 a díky lepší bilanci ze vzájemných zápasů vyhráli tříčlennou skupinu. V úvodním duelu v Ankaře zvítězil soupeř o tři góly.



"Chodili jsme mnohem důrazněji do tvrdých střetů. Mnohem víc než v prvním zápase v Turecku. To byl také důvod, proč jsme v Ankaře nevyhráli. Lépe jsme dnes proměňovali i protiútoky," řekl trenér Jan Filip.

Do české sestavy se vrátil uzdravený Zdráhala. Naopak jen z hlediště fandil národnímu týmu kapitán Jícha, který se zotavuje po operaci stydké kosti. Spolu s vyprodanou zlínskou arénou sledoval v první půli zlepšený výkon v ofenzivě, ale nedůraz v defenzivě.

Češi v průběhu úvodního dějství několikrát vedli o tři góly, ale nadějný náskok neudrželi a v přestávce šli do šaten jen s jednobrankovým náskokem 17:16. Nedařilo se jim totiž bránit hlavní tureckou oporu spojku Döneho, který dal za poločas jedenáct gólů.

"Nedostávali jsme se k tomu, abychom mu znemožnili střílet. Hru s pivotem mají Turci dobře zvládnutou. Jakmile se Döne dostal za pivota, tak už bylo těžké ho udržet," řekl Filip.

Po pauze se mezi tyče postavil Štochl za Galiu a stal se rozhodujícím hráčem utkání. Devětatřicetiletý veterán předváděl skvělé zákroky, téměř na devět minut "zamkl" branku a jeho spoluhráči si mezitím vytvořili potřebný čtyřgólový náskok a poté dokonce vedení 22:16.

Domácí po změně stran mnohem lépe bránili Döneho a po dalším Štochlově úspěšném zákroku zvýšil po rychlém brejku Hrstka už na rozdíl sedmi branek. Turci si začali pomáhat "neviditelnými" nesportovními fauly a jedenáct minut před koncem se přiblížili na rozdíl čtyř tref. O dvě minuty později ale vychytal Štochl Celika a zabránil snížení na tři góly.

"Hodně nám kromě výborného Štochla pomohla lepší hra v obraně. Hlavní rozdíl byl ale oproti prvnímu poločasu v rychlých protiútocích. Dali jsme z nich hodně branek," poznamenal Roman Bečvář.

V 54. minutě neuznali rozhodčí kvůli přešlapu branku Dönemu a Petrovský vzápětí zvýšil na 31:25. Turecký kanonýr verdikt sudích neunesl, ironicky jim zatleskal a po dvou dvouminutových trestech dostal červenou kartu. Český celek ale přesilovku nevyužil, kvůli protestům se následně nechal vyloučit Štochl a hosté se opět přiblížili na čtyři branky.

"Trochu nám hrála do karet horkokrevnost tureckých hráčů, kteří se nechali vyprovokovat. Na druhé straně mě mrzí naše zbytečná vyloučení," řekl Filip. Štochl se pak omlouval. "Čím jsem starší, tím víc se rozčiluju. Dostal jsem už dvě minuty v Belgii, dnes opět. Byla to otázka emocí. Přitom jsem spoluhráče upozorňoval, ať jim nepodlehneme. Ukázal jsem jim, jak se to nemá dělat," řekl Štochl.

V klíčové chvíli v 57. minutě odmítl povedeným zákrokem Galia snížení na 31:28 a Jurka místo toho z další akce upravil na 32:27. Nervózní koncovku vypjatého duelu už Češi zvládli a mohli slavit postup. "Hra Turků byla tvrdá až zákeřná. Měli jsme taktiku neoplácet a pokračovat v naší hře, což se nám povedlo," řekl Ondřej Zdráhala.

Utkání 5. skupiny první fáze kvalifikace o postup na MS 2017 házenkářů ve Zlíně:
ČR - Turecko 34:28 (17:16)
Sestava a branky ČR: Galia, Štochl, Mrkva - Hrstka 8/1, Bečvář 3, Hes, Jurka 7, Stehlík, Kotrč, Babák 2, L. Petrovský 5, Škvařil, Zdráhala 7/1, Šlachta, Landa, Říha 2.
Nejvíce branek Turecka: Döne 11/3. Rozhodčí: Leszczynski, Piechota (oba Pol.). Sedmimetrové hody: 3/2 - 5/4. Vyloučení: 5:9. Diváci: 2000.

Konečná tabulka:
1. ČR 4 3 0 1 128:119 6
2. Turecko 4 3 0 1 117:110 6
3. Belgie 4 0 0 4 116:132 0

Jan Landa z Česka se raduje z vítězství nad házenkáři Turecka v kvalifikaci o postup na MS.
Jan Landa z Česka se raduje z vítězství nad házenkáři Turecka v kvalifikaci o postup na MS.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud