14. dubna 2016 • 11:42

Házenkáře v kvalifikaci ME čekají Makedonie, Island a Ukrajina

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští házenkáři se v kvalifikaci mistrovství Evropy 2018 utkají s Makedonií, která bude v červnu jejich soupeřem v play off o postup na světový šampionát 2017. Dalšími dvěma protivníky ve čtyřčlenné skupině jsou Island a Ukrajina. Rozhodl o tom dnešní los v dějišti šampionátu chorvatském Dubrovníku.



Na závěrečný turnaj postoupí první dva týmy z každé ze sedmi kvalifikačních skupin a nejlepší celek z třetích míst. Kvalifikační boje odstartují na začátku listopadu a vyvrcholí příští rok v červnu. Šampionát se koná v Chorvatsku v lednu 2018. Český celek na posledním Euru letos v lednu chyběl.

Makedonie je zřejmě reprezentantům souzená. Vedle nadcházející baráže o světový šampionát totiž národní tým na tento balkánský celek narazil i v minulé evropské kvalifikaci a po výsledcích 27:27 doma a 28:32 v rozhodujícím duelu na soupeřově půdě nepostoupil.

Čechům se proti Makedonii nedařilo ani předtím, na evropských šampionátech v letech 2012 a 2014 je tento protivník zastavil ve skupině. Předloni na Euru po kontroverzních verdiktech rozhodčích remizovali 24:24 a o dva roky dříve prohráli 21:27.

Papírovým favoritem kvalifikační skupiny by měl být stříbrný celek z olympijských her v roce 2008 Island, při losu zařazený do prvního výkonnostního koše. Na lednovém evropském šampionátu ale obsadil až 13. místo a skončil dvě příčky za Makedonií. Češi se s Islandem utkali na loňském mistrovství světa v Kataru a nečekaně zvítězili vysoko 36:25. Jasným outsiderem skupiny je naopak Ukrajina.

Los kvalifikačních skupin:

Skupina 1: Dánsko, Maďarsko, Nizozemsko, Lotyšsko.

Skupina 2: Polsko, Bělorusko, Srbsko, Rumunsko.

Skupina 3: Španělsko, Rakousko, Bosna a Hercegovina, Finsko.

Skupina 4: Island, Makedonie, ČR, Ukrajina.

Skupina 5: Německo, Slovinsko, Portugalsko, Švýcarsko.

Skupina 6: Švédsko, Rusko, Černá Hora, Slovensko.

Skupina 7: Francie, Norsko, Litva, Belgie.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud