Michal Koštuřík
4. listopadu 2008 • 12:40

Lipták: Přísnost je ta správná volba

TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tu poctu už českým házenkářům nikdo nesebere. Jako první porazili Francouze po jejich vítězství na olympiádě. Nečekaný triumf 32:29 v kvalifikaci o postup na ME 2010 přišel pod vedením nového kouče, Slováka Martina Liptáka.



Jeho angažování zatím vypadá jako zdařilý tah.Zapomeňte na minulost, v národním týmu nastaly nové pořádky. Bratříčkování a tykání s trenérem je minulostí. „Jsem přísnější než Pavel Pauza,“ dal Lipták na srozuměnou hned poté, co svého předchůdce nahradil.

„To on jen tak říká. Je velice diplomatický a umí to s námi,“ vysvětlil hvězda týmu Filip Jícha. „Má svoje nápady, jiný rukopis i pravidla než bývalí trenéři. A my to respektujeme. Kouč musí být i dobrý psycholog. Na souhru totiž není v nároďáku moc času.“

Házenkáři zdolali Francouze>>>

Je zřejmé, že Lipták vyznává odlišný styl práce než jeho předchůdce. Pauza měl k borcům blíž, některé bral jako kamarády. To od slovenského experta nemohou čekat. Čtyřiačtyřicetiletý Lipták si udržuje patřičný odstup. Potrpí si na disciplínu a nemá problém přijít s kritikou. A to i po vyhraném zápase.

Když se mužstvo minulou středu protrápilo k vítězství v Lotyšsku, nebál se pustit do hráčů. A zkritizoval také sám sebe. „To čištění bylo fajn,“ řekl o tom kouč.

Jícha jasně předčil Karabiče>>>

Jíchu a spol. vzal před duelem s Francií na pohovory. Se svými svěřenci otevřeně mluvil o tom, co se jim nepovedlo a na čem musejí do neděle zapracovat. „Přidal jsem pár trenérských postřehů. Tomuto týmu dřív chyběla disciplína,“ zjistil.

„Kouč nás výborně připravil. Zápas byl o srdci a bojovnosti. V tomto směru jsme byli dál než Francouzi,“ doplnil Jan Filip.

Liptákovi se povedlo hráče přesvědčit a nahustil do nich, že si mohou dovolit otevřít proti olympijským vítězům obranu a hrát rychle dopředu. „Dali si říct, nejsou to malé děti. Oproti Lotyšsku to bylo nebe a dudy,“ těšil se z pokroku.

„Kluci jsou dobří. Mým úkolem je pouze tým řádně poskládat,“ dodal.
Ani po pokoření Francie neztratil kouč pokoru. Zásluhy a slávu nevztáhl na svou osobu. „Je to i Pauzova výhra. Já jsem toho za těch pár dní nemohl moc stihnout,“ prohlásil sympaticky Lipták, který navedl reprezentaci na cestu k postupu na evropský šampionát 2010 v Rakousku.

Češi vyhráli obě úvodní utkání ve skupině a dostali soupeře do kouta. „Když si pohlídáme domácí zápasy s Portugalskem a Lotyšskem a pak zvládneme oba duely s Lucemburskem, jsme tam,“ spočítal si.

Výkon proti nejlepšímu týmu světa určitě zvedne kredit české házené v Evropě. A to ještě Liptákovi scházelo několik hráčů (Juříček, Hrubý, Vraný, Sobol).

„Výhru nad Francií řadím velmi vysoko. Ještě cennější by samozřejmě bylo, kdybychom ji porazili na šampionátu,“ vystihl kapitán Karel Nocar.
Už na konci listopadu čekají mužstvo dva souboje s outsiderem z Lucemburska. Zisk čtyř bodů je povinností. Na zkoušku nových adeptů ale není podle trenéra čas. „Testovat budeme v lednu,“ sdělil jasně.

Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud