13. ledna 2013 • 14:07

Bauer po debutu na Jizerské padesátce: Jel jsem jak na Severní pól

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úspěšnou premiéru na Jizerské padesátce má za sebou běžec na lyžích Lukáš Bauer. Brzkým únikem určil ráz závodu, a i když mu těsně před koncem pláchl Nor Anders Aukland, s druhým místem byl spokojen. Zvlášť, když s laufy nemá moc zkušeností a dlouho řešil, jak se obléknout.



„Druhé místo je super,“ pochvaloval si Bauer v cíli. „S Aucklandem jsme na tom byli stejně, ale on zná lépe konec trati. Sice je to závod v Čechách, domácí trať. Ale já jsem ji moc neznal. On využil toho, že helikoptéra udělala trochu vítr, nastoupil a okamžitě měl sto metrů. Na kopci už jsem věděl, že ho nedojedu.“

I druhé místo si však Bauer užívá. Udělal radost svému týmu Coop, podle jehož instrukcí vyrazil dopředu hned na první sprinterskou prémii a začal tak rozhodující únik závodu.

„Obrovská spokojenost, dojezd super. Já jsem rád, že se mi ten závod povedl,“ pochvaloval si Bauer, pro kterého byl start v dálkovém závodě nezvyklý.

Musel úplně změnit svůj běžný předstartovní program. Zatímco závody Světového poháru většinou startují kolem poledne, Jizerská padesátka začínala už v devět ráno.

„Laufaři těžký chleba mají. Když musíte být v devět na startu, tak jste v 6.30 na snídani, v 7.20 odjezd, v 7.40 na Nové Louce na testování a v 8.20 s baťůžkem na start. Zlatý svěťáky, kdy startujeme v jednu,“ líčil Bauer.

Závodníci na trati Jizerské padesátky, kde se potkávbají profesionální běžci i amatérští nadšenci
Závodníci na trati Jizerské padesátky, kde se potkávbají profesionální běžci i amatérští nadšenci

„Navíc byla zima, ráno bylo minus jedenáct. Plašil jsem, co si obléknu. Laufaři prý jezdí jen v trenkách a podkolenkách a ctí zásadu, když je zima, jeď rychleji. Jenže já zmrznu a rychle jet nemůžu. Tak na mě koukali, když mi nestačili jen spodky a bral jsem si spodky s windstopperem zepředu, tak si mysleli, že jedu na Severní pól.“

Druhé místo Bauera potěšilo také proto, že se na start vydal přesně týden po vysilujícím závěru Tour de Ski.

„Necítil jsem se na startu vůbec čerstvý. Jít na třicátém kilometru do autobusu jsem nechtěl,“ líčí Bauer. „Bál jsem se, abych nedojel dvacátý a někdo furt neřešil, že mě porazil Řezáč.“

Loňského šampiona a laufařského specialista Stanislava Řezáče nakonec Bauer porazil o tři míst a o víc než tři minuty.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud