6. ledna 2016 • 10:27

J50 se pojede na 15 kol, každé za jednoho zemřelého horolezce v Peru

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Navzdory potížím se sněhem se Jizerská 50 v běžeckém lyžování o víkendu pojede na zkráceném okruhu a závod elitních jezdců bude vypsán na symbolických patnáct kol, která připomenou tragédii patnácti českých horolezců během na peruánskou horu Huascarán v roce 1970.



Přes padesát kilometrů by měl měřit závod elitní skupiny Jizerské 50. Ta se kvůli letošnímu nedostatku sněhu bude konat ve vlnách od pátku do neděle. Nejlepší závodníci měli podle původních plánů absolovat závod na přibližně třicetikilometrové trati, nakonec ale pro ně organizátoři připraví trať, která přesáhne tradičních padesáti kilometrů.

„Přípravy na letošní Jizerskou 50 jsou letos mimořádně vyčerpávající. Jsme moc rádi, že se nám podařilo připravit náhradní okruh v délce 4 kilometry pro všechny závodníky a udržet tak tradici naživu přírodě navzdory,“ uvedl David Douša z organizačního výboru.

Každé z patnácti kol připomene jednoho z patnácti horolezců, kteří tragicky zahynuli během Expedice Peru 1970. Během průzkumných cest se tehdy zabil nejlepší lezec výpravy Ivan Bortel, všech čtrnáct dalších členů expedice pak nepřežilo zemětřesení zemětřesení o síle 7 až 9 stupňů Richterovy stupnice, jedno z nejničivějších v historii západní polokoule, při němž zahynulo 75 000 lidí. Jizerská padesátka se od té doby pořádá právě na paměť horolezců z Peru.

„Elitní běžci odjedou v závodě patnáct kol, každé za jednoho účastníka Expedice Peru 1970. Bude to mimořádně silná připomínka historické tradice Jizerské 50,“ říká Douša. „Navždy také vyřadíme prvních patnáct startovních čísel a nikdy už se s nimi na Jizerské 50 závodit nebude. Patří horolezcům a jejich historickému odkazu.“

Změna formátu elitního závodu, který je součástí prestižního seriálu dálkových běhů Visma Ski Classics, si vynutí organizační změny proti původnímu plánu. Muži i ženy z elitní skupiny nyní budou startovat současně a to už v 8.30.

Vzhledem k tomu, že se závod pojede na okruhu v délce 3-4 kilometry (nemusí zcela kopírovat trasu pro hobby běžce), dojde zároveň na vyřazovací souboje mezi závodníky – ti, kteří budou v průběhu dostiženi o celé kolo, budou muset ze závodu odstoupit.




Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud