2. října 2015 • 14:00

Přežil galeje. Teď UFC bojovníka Peštu čeká „Černá bestie“

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

V noci ze soboty na neděli může ukázat, proč je označován za eso českých bojových sportů. Zápasník MMA Viktor Pešta se chystá na svůj třetí duel v elitní lize UFC. Ale rozhodně to nebude snadná šichta. Na turnaji v Houstonu ho čeká monstrum jménem Derrick Lewis. Obří knockoutér s přezdívkou „Černá bestie“, který musí hubnout i do těžké váhy, aby splnil limit 120 kg!



Zápasník MMA Viktor Pešta si už rok a půl plní svůj sportovní sen. Tehdy podepsal jako teprve druhý Čech smlouvu v nejlepší světové soutěži UFC, kde je v pouhých 25 letech nejmladší těžkou vahou. Loni úvodní duel prohrál, ale poté v lednu porazil na body nebezpečného Rusa Konstantina Jerochina. S bilancí 10 vítězství/1 porážka ho nyní čeká premiéra na americké půdě.

Na galavečeru UFC 192 v Houstonu se utká v kleci s domácím Derrickem Lewisem (12 výher/4 prohry). Protivník je gigant, který navíc všechny triumfy nastřádal před limitem. V drtivé většině případů soupeře knockoutoval. Proto se mu říká „Černá bestie“.

Pešta naopak bojuje rád především na zemi, za což si vysloužil přezdívku „Takedown Machine“ (Stroj na strhy). Je zřejmé, že půjde o konfrontaci dvou velmi odlišných stylů.

„Soupeř je nejnebezpečnější v prvním kole, stejně jako byl Jerochin, ale je třeba brát v potaz, že Lewis je mnohem větší a míň technický,“ říká sám Pešta, což potvrzuje i jeho kouč Daniel Barták z pražského Penta Gymu. „Taktika je jasná. Dobrým pohybem se vyhnout soupeřovým úderům, dostat ho na zem a unavit ho. Lewis je rodilý knockoutér, jako jeden z mála do těžké váhy, která je do 120 kilogramů, shazuje. Viktor bude minimálně o deset kilo lehčí, a to je oproti jeho posledním zápasům velký rozdíl.“

V soutěži UFC je Pešta nejmladší těžkou vahou.Foto Archiv Viktora Pešty

Současná jednička tuzemského MMA absolvuje souboj po devítiměsíční pauze, kterou způsobilo i zranění kolena. „Tohle člověka vždycky zpomalí, ale alespoň ho donutí soustředit se na jiné věci, kterým třeba normálně tolik nedává. Když jsem byl o berlích, tak jsem posiloval úchop a horní část těla. Dokud se koleno úplně nespravilo, pracoval jsem na boxu, na propojení úderů s wrestlingem a kontrole spodní nohy,“ popisuje Pešta.

Díky přípravě je prý v ideální kondici, čemuž přispěly i tréninky v USA a ve Švédsku. Předzápasový kemp absolvoval po boku titulového vyzyvatele polotěžké váhy Alexandra Gustafssona. „Byly to galeje a Viktor je v nejlepší formě. Škoda jen, že k sobě neměl podobně těžkého sparing partnera. Bohužel… Lidí, kteří se nebojí pořádně najíst, a ještě k tomu dělají MMA, je na světě málo,“ doplňuje Barták.

Pokud se jeho svěřenci podaří zvítězit, bude to pro něj i české MMA přelomový výsledek. Dosud na americkém území uspěl v UFC pod českou vlajkou pouze Karlos Vémola v roce 2012, jenž se mezi elitu vypracoval zásluhou toho, že dlouhodobě žije a trénuje v Londýně.

Pešta naopak pronikl mezi nejlepší jako první tuzemský odchovanec a před minulým zápasem na sebe upozornil i tím, že na oficiální vážení nastoupil ve spodním prádle v designu smokingu. Podobnou věc měl v plánu i nyní, ale kvůli sponzorským smlouvám na ní nakonec nedojde.

„Zápasí se v Texasu, tak jsem chtěl na váhu v kovbojských botách, ale nemůžu, protože od té doby UFC podepsalo smlouvu s firmou Reebok a už musím mít jen jejich věci.“

Galavečer UFC 192 proběhne v neděli hodinu po půlnoci. Hlavní program akce, titulový souboj Alexander Gustafsson-Daniel Cormier a zápasy Hendricks-Woodley a Evans-Bader, bude vysílat živě od 4 hodin ráno Nova Sport 2.  Peštův duel má přijít na řadu jako jeden z prvních a stanice ho odvysílá ze záznamu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud