Martin Tomaides
26. listopadu 2015 • 11:01

Loeb to na Dakaru roztočí! Auto je hodně rychlé, chválí si šampion

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PAŘÍŽE | Jen dva měsíce. Tak dlouho prý trvalo Sébastienu Loebovi, než se definitivně rozhodl, že usedne do závodního speciálu Peugeot a vřítí se s ním vstříc Rallye Dakar 2016. Populární podnik tak získal v devítinásobném mistru světa WRC výraznou tvář. „Loeb je bojovník, trénoval v poušti a do Dakaru se pořádně opře,“ předpovídá jeho parťák Stéphane Peterhansel. Tradiční podnik startuje 2. ledna 2016.



Blíží se každým dnem a se začátkem lednové Rallye Dakar jsou patrnější nová a nová a lákadla. Tak za prvé, pryč s Chile, takže na trase, která je vyměřena na více než devět tisíc kilometrů, zůstane 556 jezdců pouze v Argentině a Bolívii.

„V Bolívii milujeme Dakar. Je pro nás ekonomicky velmi hodnotný, navíc o naší zemi šíří do světa dobré zprávy a my rádi ukazujeme naši národní hrdost,“ oznámil ministr pro cestovní ruch Marko Machicao.

A za druhé: co se týče jezdeckého obsazení, uvidí fanoušci mnoho známých tváří, ale také obličeje zdejšími větry neošlehané. Především ty, které se ještě nedávno objevovaly nebo stále objevují v seriálu WRC. Startovní pole tedy obohatí například český jezdec Martin Prokop, finský závodník Mikko Hirvonen, a především nejúspěšnější rallyový pilot historie Sébestien Loeb.

Toho pod svá křídla nalákal Peugeot a nemělo by jít pouze o marketingový tah. Se závodním speciálem už v říjnu absolvoval Rallye Maroko a vůz si chválil. „Auto je opravdu hodně rychlé. Jak se bude chovat na tratích v Argentině, teprve uvidíme, ale pocit z něj jsem měl velmi dobrý,“ popisoval jedenačtyřicetiletý Loeb.

Jezdecký mág vyhrál hned devětkrát WRC, může tedy rovnou triumfovat i na Rallye Dakar? Při vší úctě, v tom je zase pravděpodobnost hodně malá. Když před lety naskočil do Dakaru další bývalý velikán WRC Carlos Sainz, trvalo mu čtyři ročníky, než zvítězil. „Nepochybuji o tom, že Seb bude velmi rychlý, ale bude se toho muset hodně naučit. Dakar je specifický a každý ví, že není jen o rychlosti a nedovoluje chyby v žádném směru,“ sdělil Bruno Famin, šéf týmu Peugeot Sport.

Podle předpovědí by však blížící se ročník měl být vůbec trochu jiný než ty předešlé. Díky změnám by se měl zrychlit, na cestách by jezdci měli potkat méně písečných dun, ale zase více kamenitých tras. Velezkušený Loeb bude určitě vzbuzovat zájem okolí, přesto bude začátečníkem.

„Musím se hlavně naučit, že je běžné na Dakaru sem tam ztratit nějakou tu vteřinu, protože cesta je ošemetná a často velmi nepřehledná. Zkrátka musím jet s klidem. S větším klidem, než jsem byl zvyklý,“ řekl zkušený Francouz, jenž uznal, že rozdíl mezi jeho oblíbenou kategorií a Dakarem je naprosto diametrální.

V případě nejistot se ale bude moci poradit, jeho parťáky v týmu jsou závodnické hvězdy Stéphane Peterhansel a Carlos Sainz. Ten první Dakar ovládl jedenáctkrát, ten druhý zatím jednou.

„Chci ještě jednou zvítězit v autě,“ vykládal padesátiletý Peterhansel, který v této kategorii kraloval pětkrát a dalších šest triumfů přidal na motorce. „Ale kdybyste chtěli znát jméno mého favorita, řeknu Násir al-Attíja,“ jmenoval katarského závodníka. „Má výborný tým, spolujezdce i vůz.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud