4. ledna 2017 • 15:45

Podmol si užívá na Dakaru: Jezdím na babetě a léčím ostatní jezdce

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Freestyle motokrosař Libor Podmol je poprvé na Dakarské rallye. V asistenčním voze týmu BARTH Racing sbírá zkušenosti pro další ročník, kterého by se chtěl na motocyklu zúčastnit. Nebo si to po dvou odjetých etapách už rozmyslel? „Rozhodně ne. Jsem rád, že jsem tady,“ hlásil Podmol z Argentiny. Co ho na nejtěžší maratonské soutěži překvapuje nejvíce? Hlavně nekonečné davy fanoušků. „Stačí vystoupit z auta a hned se s vámi chce každý fotit. Všude, třeba i na benzínce. Něco takového jsem nikdy neviděl.“



Je zvyklý přicestovat do haly, kde se o něj organizátoři postarají a všechno mu zařídí. Nablýskané prostředí ve freestyle motokrosu vyměnil za drsné podmínky na Dakarské rallye. A vůbec mu to nevadí. „Chodíme spát kolem půlnoci a vstáváme ve v půl čtvrté. Každý chlap si tu sáhne na dno. Mám k těm jezdcům obrovský respekt,“ popisoval Podmol, který jede v asistenčním voze Volkswagen Tiguan.

Když přiletěl do Paraguaye, vítal ho vytrvalý déšť a všudypřítomné bahno v bivaku. Nyní ho trápí spíš obrovské vedro. „V autě jsme měli 44 stupňů. V úterý jsme odjeli 750 kilometrů po prašné cestě. Už chápu, jak náročné to motorkáři mají,“ tvrdil vítěz prestižních X-Games.

VIDEO: Libor Podmol na Dakaru

O trati a jihoamerických nástrahách hovoří Podmol hlavně s Josefem Macháčkem, pětinásobným vítězem. „Hodně si stěžoval na prach, často není vidět ani na pár metrů. Když projede auto, musí se čekat. Někdy i třicet vteřin, což je velké zdržení,“ popisoval freestyle motokrosař, který se v týmu BARTH Racing pouze nekouká. Když je třeba, tak samozřejmě pomůže.

Například tím, že hojil ránu motocyklistovi Davidu Pabiškovi. „Měl problémy s dírou v nádrži, celou etapu mu tekl benzín po noze a rozežral mu kůži na lýtku. Namazal jsem mu ji svou mastičkou se stříbrem. Tak mi děkoval,“ popisoval Podmol a hned s úsměvem dodal: „V bivaku furt jezdím na babetě s barelem vody a léčím.“

Od středy začnou na závodě nejtěžší etapy, tři dny v horách, které mohou být rozhodující. „Budeme spát ve výšce 3600 metrů, jsem zvědavý, co to udělá s mým tělem. Aspoň se trochu ochladíme,“ těší se Podmol.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud