5. ledna 2017 • 20:00

Vedro je pryč, Dakaru vládnou kroupy a blesky. Macháček dostává zabrat

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je legendou Dakarské rallye a chtěl se s ní pořádně rozloučit. Také proto Josef Macháček vyjel letos do svého posledního ročníku na čtyřkolce… Jenže koncem čtvrteční etapy těžce havaroval. Po pádu má skoro šedesátiletý matador vykloubené rameno a zraněnou nohu. „Byl však při vědomí a ihned si zavolal vrtulník. Nyní se zotavuje v nemocnici. Ze závodu odstoupil,“ stálo na facebookovém profilu týmu BARTH Racing.



Pětinásobný vítěz Dakarské rallye rozjel soutěž skvěle, ve třetí etapě dojel na třetím místě. Nejprve ho trápilo obrovské vedro, v paraguayských Andách ho zase trápily kroupy a blesky. Jeden z nich dokonce zasáhl slovenského motocyklistu Ivana Jakeše. „Je to boj člověka s přírodou. Z šíleného vedra jsme se dostali do výšky 5000 metrů,“ popisoval Macháček.

Do And se pak vůbec netěšil. Jezdci závodí ve vysokých nadmořských výškách. V některých momentech to vypadá prý až komicky… Kvůli nedostatku vzduchu postrádají závodní stroje výkon.

„Děláme si z toho srandu. Jedeme stejnou rychlostí vedle sebe s jiným závodníkem a pozorujeme, kdo je o 2 kilometry v hodině rychlejší nebo komu čtyřkolka chcípá… Není to závodnické, je to někdy až potupné,“ popsal ještě před čtvrteční etapou Macháček, který se v předchozích čtyřech ročnících účastnil Dakarské rallye v bugině. V ní by mu prý bylo lépe. „Bugina měla ostřikovače, jelo se jako v autě. To by aktuálně byla výhoda.“

Jenže Macháček, kterému bude letos šedesát let a loučí se s Dakarskou rallye, přesedlal na čtyřkolku. S ní vybojoval už pět triumfů. Ve středu sledoval, jak kolem něho létají v Andách blesky. „Byli jsme pro ně potenciálním cílem. Něco takového jsem ještě neviděl. Pak nás zasypaly kroupy, napadala mi celá hrst do klínu. Musel jsem se postavit a vyklepat je. Řeky se rozvodnily, všechno bylo rozbahněné,“ popisoval těžkosti Macháček. Během etapy je tak největší boj o to, jak si co nejrychleji utřít navigační přístroje...

Nezdolný jezdec v týmu BARTH Racing často hovoří o jihoamerických pastích s Liborem Podmolem – s freestyle motokrosařem, který se plánuje účastnit maratonského závodu v příštím roce. Nyní přes etapy cestuje v asistenčním voze. „Libor je maximální pohodář. Okukuje to tady. Snad si to nerozmyslí na základě mých negativních postojů k Dakaru. Bude muset zapracovat na fyzické kondici, je trošku chatrnější postavy. Konzultujeme plno věcí, na které se ptá,“ dodal ve středu Macháček. O den později už měl po karambolu úplně jiné starosti.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud