10. ledna 2017 • 09:31

Kolomý na Dakaru tahal zahrabaného kolegu Lopraise z rašeliniště

Autor: , ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bez pomoci by skončil. Aleš Loprais zapadl v sedmé etapě Dakaru do zrádného rašeliniště, pomáhal mu z něj týmový kolega Martin Kolomý. Přestože se tím oba piloti Tatra Buggyra Racing zdrželi zhruba o patnáct minut, v průběžném pořadí si polepšili. Kolomý je dvanáctý, Loprais třináctý.



„Byla to hodně rychlá a rozbitá etapa, což samozřejmě naší technice vyhovuje,“ popisoval Kolomý. „V závěru jsme potkali zakopaného kolegu, tak jsme se tam trochu zdrželi. Myslím si, že auto drží a máme zajetý docela dobrý výsledek.“ V etepě byl Kolomý jedenáctý a znovu se tlačí do elitní desítky celkově.

Aleš Loprais ztratil čekáním na pomoc. „Udělal jsem menší chybu při přejezdu jednoho rašeliniště, kde jsem zapadnul. Naštěstí to dobře dopadlo, protože nás Martin vytáhnul,“ děkoval za pomoc Loprais. „Nějakých deset, patnáct minut jsme tam ztratili. Pozitivní je, že jsme neměli žádnou technickou závadu. Pomalu tak získávám důvěru, je to lepší než se zaseknutým volantem.“

Sedmá a osmá etapa je vedená jako maratonská, takže posádky byly bez technického doprovodu. Údržbu na vozech si dělaly samy. „Uděláme jen základní servis. Zkontrolujeme pneumatiky, promažeme auto, utáhneme nějaké komponenty, a to je tak vše,“ plánoval Kolomý. „Ono tady toho stejně více nezvládneme.“

Počasí dál trápí Rallye Dakar, ani dnes se nepojede podle plánu

Nepřízeň počasí i nadále provází Rallye Dakar. Organizátoři 39. ročníku slavné soutěže již museli zrušit sobotní etapu a výrazně upravit páteční i pondělní, podle plánů nebudou závodníci bojovat ani dnes.

Podstatná část plánované maratonské etapy je po dešti nesjízdná, nejvíce by se úpravy měly dotknout kategorie kamionů, pro které byla druhá část etapy kompletně zrušena.

"My potřebujeme dlouhé etapy. Čím více, tím lépe. Mně se to zkracování nelíbí. Na Dakar to prostě nepatří," zlobil se v pondělí večer Aleš Loprais, pilot kamionu Tatra.

Kamiony by podle dostupných informací měly absolvovat jen 160 km místo plánovaných 492, druhá část etapy je pro ně totiž nesjízdná. Motocykly, čtyřkolky a automobily by měly střední část původně měřeného úseku vynechat a v závěru opět jet na čas.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud