8. července 2011 • 17:47

Smrž v prvním kvalifikačním tréninku druhý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jakub Smrž obsadil druhé místo v prvním kvalifikačním tréninku před nedělním osmým dílem mistrovství světa superbiků v Brně. Rychlejší než jediný český závodník v seriálu byl dnes na Masarykově okruhu pouze vedoucí jezdec šampionátu Španěl Carlos Checa rovněž na ducati, který dosáhl času 1:59,322. Smrž měl ztrátu 0,263 sekundy.



V první kvalifikaci mistrovství světa supersportů skončil český jezdec Ondřej Ježek na hondě jedenáctý se ztrátou 1,540 sekundy na nejrychlejšího Australana Broka Partese na kawasaki.

Dvouminutovou hranici v kvalifikaci superbiků pokořilo pouze pět jezdců. Vedly Cheky a Smrže se to podařilo ještě Italům Markovi Melandrimu, Maxi Biaggimu a irskému jezdci Eugeneovi Lavertymu.

O svých kvalitách Smrž přesvědčil už v prvním dopoledním volném tréninku, v němž byl časem 2:00,200 nejrychlejší. V této části skončil za Smržem na druhém místě Ital Max Biaggi.

Svého nejrychlejšího času v odpolední kvalifikaci dosáhl Smrž hned v úvodní části. Jeho výkon pokořil Checa až necelých sedm minut před koncem. "Hned v úvodu spadlo pár dešťových kapek. Proto jsem hned vyjel na trať na měkčích pneumatikách, abych zajel co nejrychlejší čas," popsal Smrž svůj záměr, kdy zatažená obloha hrozila deštěm. Vítr ale mraky odvál.

Smrž si po dosažení nejrychlejšího času zajel na chvíli do depa odpočinout. "Na konci kvalifikace jsem měl opět novou pneumatiku. Ale ani jedno kolo se mi už nepovedlo," konstatoval Smrž, který se přiblížil svému nejlepšímu času na Masarykově okruhu v závodě superbiků, který je o necelé čtyři desetiny sekundy rychlejší.

"Pokud se mi bude v sobotu dařit podobně, tak bych mohl svůj čas stlačit pod 1:59," vyslovil Smrž naději pro sobotní pokračování kvalifikace. Neskrýval, že mu dnešní výkon po předcházejících nezdarech vrátil psychickou pohodu.
"Brněnská trať nepatří k mým nejoblíbenějším, neboť je hodně široká a jednotvárná. Jsem dnes spokojen, neboť se mi podařilo vyčistit hlavu z předcházejících nezdarů. Už zase jedu trochu normálně. Motorka funguje, je co zlepšovat," podotkl Smrž.
V Misanu jej potkaly dva nebezpečné pády. Vyšel z nich sice bez zranění, ovšem pošramocenou psychiku neměl čas před dalším závodem ve Španělsku pozitivně naladit. Přiznal, že mu v posledním závodě před Brnem chyběla uvolněnost a jezdil hodně křečovitě.

"Naštěstí všechno dnes fungovalo, jak mělo. První místo ráno ve volném tréninku a druhé odpoledne není náhoda. Považuji to za dobrý odrazový můstek," tvrdil Smrž. Dodal nicméně, že pátky mívá v Brně vždy dobré, ale s postupujícím časem před závodem se mu už tolik nedaří.

Tentokrát by měl mít v Brně více klidu, i když v hledišti nebude chybět jeho kompletní fanklub. Od obvyklého ruchu je trochu stranou. Nedostal pozvání na čtvrteční setkání s novináři a fanoušky do brněnského nákupního centra a místo tradičního prvního boxu dostal od pořadatelů depo až v závěrečné třetině s číslem 21.

"Je to v pohodě. Mám zde komornější prostředí. V uzavřené části parkoviště, kam se nikdo nedostane, mám obytný přívěs. Tam si vždy, když potřebuji, najdu chvíli na odpočinek," poznamenal Smrž, jenž by rád letos dopadl v Brně lépe než před rokem, kdy ani jednu jízdu nedokončil.

Svůj brněnský návrat po zranění hned po dopoledním tréninku zrušil dvojnásobný mistr světa superbiků James Toseland. Odkroužil sice na stroji BMW patnáct okruhů, nejlepší čas 2:02,599 však zůstal hodně za jeho očekáváním. "Poraněné ruka při zátěži hodně bolí. Musím svůj návrat odložit," konstatoval Toseland. Do odpolední kvalifikace už místo něj nastoupil jeho týmový kolega Ital Lorenzo Lanzi.

V sobotu je na programu vedle dopoledního kvalifikačního tréninku od 15:00 superpole. Nedělní první závod začne ve 12:00, druhý se pojede od 15:30.

První kvalifikace před osmým závodem MS superbiků v Brně:


1. Checa (Šp./Ducati) 1:59,322, 2. Smrž (ČR/Ducati) -0,263, 3. Melandri (It./Yamaha) -0,331, 4. Laverty (Ir./Yamaha) -0,584, 5. Biaggi (It./Aprilia) -0,618, 6. Sykes (Brit./Kawasaki) -0,832.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud