23. června 2015 • 15:12

Bez 50 milionů je Grand Prix v Brně ohrožena! Zastavili prodej lístků

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Automotodrom Brno dnešním dnem pozastavuje předprodej vstupenek na letošní ročník Grand Prix silničních motocyklů, který se má uskutečnit v půli srpna. Novinářům to řekl mluvčí Automotodromu Jiří Smetana. Důvodem rozhodnutí je fakt, že zastupitelé dnes nehlasovali o mimořádné dotaci 50 milionů korun, kterou jim radní doporučovali schválit na záchranu letošního závodu mistrovství světa.



Podle Smetany nemá Automotodrom na uspořádání závodů bez podpory veřejného sektoru peníze a Velká cena je ve velkém ohrožení. Brno má však nadále zájem Grand Prix zachránit a bude jednat s krajem a státem.

Automotodrom Brno oznámí celou situaci promotérské společnosti Dorna, které už dluží peníze za získání licence z minulých let. "Dorna rozhodne, zda se závod pojede, či nikoliv. My jsme nyní ve fázi, kdy hrubě porušujeme smlouvu. Nejhorší variantou by pro nás bylo, že bychom museli platit zalistovací poplatek, ale závody bychom nemohli uspořádat," řekl Smetana.

Podle něj Dorna čekala na dnešní rozhodnutí zastupitelstva. "Pro Dornu je zásadní, zda budeme mít peníze na letošní ročník, nebo nebudeme mít. A odpověď jí na to mělo dát dnešní zastupitelstvo. Pravděpodobně se závody nepojedou, ale nemůžeme mluvit za Dornu, která udělá konečné rozhodnutí," dodal Smetana.

Zastupitelé měli rozhodnout o mimořádné dotaci 50 milionů korun, ale o návrhu ani nehlasovali. V rámci diskuze totiž nevyjádřili návrhu podporu opoziční zastupitelé, ale ani koaliční Strana zelených a plnou podporu celého hnutí neslíbil ani primátorův náměstek Matěj Hollan z Žít Brno. Primátor Petr Vokřál (ANO) proto předložil náhradní variantu.

"Zastupitelstvo Brna podporuje konání Grand Prix na Masarykově okruhu v dlouhodobém měřítku a nejen v letošním roce a deklaruje zájem podílet se s českým státem, Jihomoravským krajem, společností Dorna a Automotodromem na zajištění pořádání závodů," napsal v návrhu Vokřál.

Mnozí zastupitelé poukazovali na to, že by padesátimilionová dotace mohla zachránit pouze letošní ročník, na který by byla podpora extrémně vysoká. Brno chce proto iniciovat vznik uskupení složeného ze zástupců města, kraje a státu, které by získalo licenci od Dorny. Dorna by se zároveň měla zavázat k tomu, že poskytne smlouvu na licenci na dalších tři až pět let.

Jak stát, tak kraj i město by se měly finančně podílet na úhradě zalistovacího poplatku, který činí přes 70 milionů korun a kvůli kterému jsou závody údajně prodělečné. Zastupitelé však schválili, že město nedá více než deset milionů korun.

Založit společnost se zástupci kraje, města a státu už dříve navrhoval Jihomoravský kraj. Nabídl 20 milionů korun a dostal od státu dalších 30 milionů korun, které se rozhodl dát na letošní Grand Prix.

Poskytnutí dotace ale podmiňoval spolupořadatelstvím, aby mohl kontrolovat, co se s penězi z veřejného sektoru děje.Automotodrom na to ale nepřistoupil, protože je podle Smetany smlouva kraje pro závody nevýhodná.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) dnes řekl, že pozastavení předprodeje vstupenek ze strany Automotodromu ukazuje, o co celou dobu jde. "Dokud jde kdokoliv z veřejné sféry Automotodromu na ruku, je to v pořádku. Pokud se ale objeví snaha veřejného sektoru stanovit podmínky pro podporu, je zle," uvedl Hašek.

Podle něj však nadále trvá nabídka kraje na spolupráci s městem a státem, která by měla vést ke správné formulaci podmínek pro společnou finanční podporu Grand Prix v letošním roce a pro dohodu o budoucnosti následujících ročníků.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud