Jiří Punčochář
12. srpna 2015 • 15:16

Zaplatí dluh 110 milionů? Letošní Grand Prix v Brně může být poslední

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední dny zbývají nejen do startu motocyklové Grand Prix na Masarykově okruhu, ale taky do vyřešení zapeklitého problému, jak zajistit pořádání příštích ročníků, počínaje hned tím následujícím. Hledá se navíc nejen model fungování, ale i 110 milionů korun, které pořadatel dluží zastřešující organizaci Dorna za loňský a letošní rok. Promotér míní čekat jen do víkendu. Pak hrozí, že Brno do kalendáře už nezařadí.



Výsledek letošní motocyklové Grand Prix na Masarykově okruhu, pořádané jubilejních padesát let od uskutečnění prvního ročníku, může být letos podružný. Nad brněnským závodem se několik posledních let vznáší hrozba zániku, což se podle oficiálních vyjádření může proměnit v realitu ještě o něco dřív, než Valentino Rossi a spol. v neděli roztočí svoje motory.

Promotér mistrovství světa, španělská společnost Dorna Sports, požaduje po brněnském pořadateli uhradit dluh 30 milionů za loňský rok a 80 milionů za letošní rok, než se bude ochoten vůbec pustit do jednání o smlouvě pro příští sezony, o kterou v Brně všichni stojí.

„Pokud dluh uhrazen nebude, v Brně se už nepojede,“ řekl muž obeznámený se zákulisím. Kvůli uhrazení dluhu má na okruh za šéfem promotérské společnosti Carmelem Ezpeletou vyrazit přímo ministryně školství Kateřina Valachová.

GALERIE | Kdo je kdo ve hře o budoucnost Grand Prix v Brně

Automotodrom Brno
Automotodrom Brno

Ani její případný úspěch při vyjednávání nemusí být otevřením dveří k pokračování tradice MotoGP v Brně. Uhrazení dluhu má totiž vést zároveň k vytvoření spolku, který by od roku 2016 Grand Prix pořádal. To je podmínka pro to, aby mohl být závod spolufinancován z veřejných zdrojů. Spolek mají podle návrhů stanov tvořit město Brno společně s Jihomoravským krajem a oba subjekty budou o schválení stanov teprve zítra hlasovat na svých mimořádných zastupitelstvech.

Až pak, pokud spolek „projde“ oběma zastupitelstvy a zároveň bude vyřešen obří dluh, lze uvažovat o setrvání velkého motocyklového svátku v Česku. Do té doby ho ale stále hrozí finanční „sekera“ setnout.

„Stanovy spolku vycházejí z jednání ministerstva, kraje a města. Věřím, že ve čtvrtek to bude pozitivní tečka za hledáním modelu řešení pro záchranu Grand Prix,“ tvrdí například jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Výchozí pozice zúčastněných stran do cílové rovinky klíčových jednání je však stále nečitelná. Dorna má zájem dál spolupracovat s brněnským Automotodromem, jehož pořadatelské schopnosti má z mnoha ročníků nazpět ověřené, ten však nemá peníze. Vznikající spolek už však s přímou účastí Automotodromu nepočítá.

„V principu s myšlenkou spolku souhlasíme, ale jeho založení neřeší otázky, které vyvstanou a jsou důležité. Z čeho se bude Grand Prix platit, jak se bude platit a jaká role spolku bude,“ podotkl Jiří Smetana, mluvčí Automotodromu.

Navíc hrozí, že brněnské zastupitelstvo spolek zítra stejně neschválí, protože na zasedání nepřijde dostatek zastupitelů. Tím by se zřejmě cesta k ročníku 2016 zavřela.

Už dvakrát byl letošní ročník Grand Prix v klinické smrti. Poprvé vloni, když Automotodrom vypověděl smlouvu o jeho pořádání, protože nemohl garantovat pokrytí rozpočtu, podruhé letos v červnu, kdy byl (ze stejných důvodů) dokonce zastaven předprodej vstupenek. Vždy to byl krok navazující na to, že z veřejných rozpočtů nepřitekly požadované peníze.

Svůj krok vzal Automotodrom vždy rychle zpět. „Automotodrom nás požádal o zrušení letošního závodu. Dorna se ale domnívá, že by to nebylo v zájmu Mezinárodní motocyklové federace, týmů, sponzorů ani Automotodromu. S Automotodromem se proto dohodla na dodržení stávající smlouvy, podle které se Grand Prix letos konat bude,“ konstatoval promotér ve svém červnovém prohlášení, kde konání závodu vzdor dluhům garantoval.

Déle než do neděle však prý na svoje peníze čekat nechce. Masarykův okruh je jediným z těch, na nichž se letos MotoGP jede, který ještě nemá smlouvu nejméně na rok 2016 a dál.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud