Ivo Pospíšil
25. října 2015 • 17:59

Naštvaný Rossi: Márquez mě obral o šampionát. Snad má ze sebe radost

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přiznal, že Marca Márqueze chtěl zpomalit. Odmítl však, že by do něj kopl nebo ho jinak úmyslně poslal k zemi. „Jsem zklamaný, nechtěl jsem, aby havaroval. Ale teď vyhrál, donutil mě ztratit šampionát,“ říkal Valentino Rossi po GP Malajsie, kdy po incidentu se španělským jezdcem dostal trest startu v poslední GP Valencie z poslední řady. To je pro šanci na desátý titul pořádný úder.



Opustil setkání s komisaři, vyslechl trest, nasedl na moped a odjel do týmového zázemí Yamahy. Až odtamtud Valentino Rossi promluvil o své kolizi s Marcem Márquezem, po níž španělský jezdec letěl k zemi a jemu se výrazně rozbořil sen o desátém titulu v kariéře.

„Jsem velmi zklamaný. Nevím, jestli jsem ztratil šampionát, ale teď už to bude hodně těžké. Před závodem ve Valencii je to velký problém, protože jestli budu startovat z poslední příčky, bude to prakticky nemožné. Nechtěl jsem, aby Márquez havaroval, ani jsem do něj nekopl, “ vyprávěl.

„Když se podíváte na záběry z helikoptéry, je tam jasně vidět, že jsem byl dlouhý. Nechci tvrdit, že jsem jel normální stopu – chtěl jsem ho zpomalit, aby ztratil čas, protože to byla jediná věc, kterou jsem mohl udělat, jelikož při každém brzdění mě předjel, hodně zpomalil v zatáčkách a nepřidával plyn na rovinkách. Dotkl se řidítky mé levé nohy a to je ten důvod, proč boural,“ vyprávěl Rossi.

VIDEO | Podívejte se na střet Rossiho s Márquezem

Je penalizace příliš tvrdá?

Ač i komisaři sami připustili, že Márquez Rossiho úmyslně zpomaloval a Ital se nechal vyprovokovat, udělili „Valemu“ tři trestné body, které ho právě pošlou na konec roštu.

„Myslím, že penalizace je příliš tvrdá. Jsem zklamaný. Márquez vyhrál. Rozhodl šampionát, donutil mě ho ztratit. Může teď být za sebe velmi rád,“ povzdechl si.

Výsledky VC Malajsie v Moto GP
1. Pedrosa (Šp./Honda) 40:37,691, 2. Lorenzo (Šp./Yamaha) -3,612, 3. Rossi (It./Yamaha) -13,724, 4. Smith (Brit./Yamaha) -23,995, 5. Crutchlow (Brit./Honda) -28,721, 6. Petrucci (It./Ducati) -36,372.
Průběžné pořadí MS (po 17 z 18 závodů)
1. Rossi 312, 2. Lorenzo 305, 3. M. Márquez (Šp./Honda) 222, 4. Pedrosa 190, 5. Iannone (It./Ducati) 188, 6. Smith 171.

Před něčím podobným se prý pokoušel varovat už na čtvrteční tiskové konferenci, kdy Márqueze označil za Lorenzova podporovatele, co uvažuje jako malé dítě a je na něj naštvaný za některé souboje během sezony (Argentina, kdy Márquez upadl, Nizozemsko, kdy Márquez prohrál po manévru v poslední zatáčce). Zdá se, že ho tím ale vyprovokoval ještě víc.

„Od čtvrtka bylo jasné, že bude ještě více nervózní a naštvaný. Donutil jsem ho reagovat v tom horším smyslu. Ale co jsem měl dělat? Kdybych nic neřekl, udělal by víceméně to stejné. Myslel jsem, že když řeknu pravdu, donutí ho to přemýšlet jinak. Jenže jeho reakce byla přesně opačná,“ vyprávěl Rossi.

Nedělním incidentem každopádně vyvolal pořádnou diskuzi. A jeho týmový parťák, Jorge Lorenzo, s nímž bojuje o titul, se jasně postavil proti němu. Na otázku, zda tak ztratil jeho respekt, Rossi opáčil: „Co myslíte? Já tedy Jorgeho reakci v tomto celém příběhu nerozumím.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud