8. listopadu 2015 • 14:50

Rossi bojoval až do konce, ale zázrak se nekonal. Slaví Lorenzo

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Valentino Rossi na zázrak v podobě desátého titulu mistra světa v MotoGP nedosáhl. V závěrečném závodě MS ve Valencii, do kterého startoval kvůli trestu za incident s Márquezem v Malajsii jako poslední, se dotáhl jen na čtvrtou pozici, což mu nestačilo. Jorge Lorenzo totiž svou pole position proměnil ve vítězství a o pět bodů předstihl italského soupeře. Španěl získal svůj pátý triumf v kariéře.



Pro rozuzlení zápletky v MotoGP byla klíčová předchozí Velká cena Malajsie, v níž si Rossi po kolizi s dosluhujícím mistrem světa Marcem Márquezem ze Španělska vysloužil trest a musel do finále odstartovat z poslední pozice.

Lorenzo naopak po traťovém rekordu v kvalifikaci stál na opačném konci roštu na pole position a první místo už neopustil.

Mistrovská euforie Jorge Lorenza, který slaví titul s domácími fanoušky ve Valencii
Mistrovská euforie Jorge Lorenza, který slaví titul s domácími fanoušky ve Valencii

Rossi se sice postupně prodral až na čtvrté místo, tam ale už jeho ztráta činila přes deset sekund a k desátému titulu v kariéře mu mohli pomoct jen Márquez a Dani Pedrosa, kteří v závěru závodu na krajana Lorenza dotírali.

Na opravdový pokus o předjetí ale nedošlo a osmadvacetiletý Lorenzo vybojoval sedmé vítězství v sezoně a 61. v kariéře. Třídu MotoGP ovládl potřetí po letech 2010 a 2012, spolu se dvěma tituly z dvěstěpadesátek (2006 a 2007) se stal mistrem světa popáté.

"Na tenhle titul jsem hodně pyšný. Teď jsem pětinásobný mistr světa a to se dobře poslouchá," radoval se Lorenzo. Vítězství prý nebylo snadné. "Zezadu tam byl na mě tlak. Zadní pneumatika byla zničená. Soustředil jsem se jen na sebe a modlil se," řekl Lorenzo.

Márquez, který podle Rossiho názoru v minulých závodech napomáhal Lorenzovi k titulu, odmítl, že by soupeři nechal vítězství zadarmo. "Útok jsem si připravoval na poslední dvě kola, ale pak jsem ztratil čas duelem s Danim (Pedrosou)," řekl sesazený šampion z předchozích dvou let. "Druhé místo není ten nejlepší způsob, jak zakončit sezonu, ale příští rok budeme zase bojovat o titul," dodal pilot Hondy.

MotoGP:
1. Lorenzo (Šp./Yamaha) 45:59,364, 2. M. Márquez (Šp./Honda) -0,263, 3. Pedrosa (Šp./Honda) -0,654, 4. Rossi (It./Yamaha) -19,789, 5. P. Espargaró (Šp./Yamaha) -26,004, 6. Smith (Brit./Yamaha) -28,835,

Konečné pořadí MS (po 18 závodech): 1. Lorenzo 330, 2. Rossi 325, 3. M. Márquez 242, 4. Pedrosa 206, 5. Iannone (It./Ducati) 188, 6. Smith 181.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud