22. května 2017 • 21:19

MotoGP pláče! Šampion Hayden (†35) podlehl zraněním po srážce s autem

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý mistr světa v závodech silničních motocyklů královské třídy MotoGP Američan Nicky Hayden (35) po středeční srážce na kole s automobilem zemřel. Hayden byl hospitalizován na jednotce intenzivní péče v italské Ceseně poté, co se při jízdě na kole čelně srazil s autem. Utrpěl těžká zranění hlavy a hrudníku. Podstoupit měl stejnou operaci, na uvolnění tlaku v lebce, jako lékaři provedli bývalému pilotovi formule 1 Michaelu Schumacherovi.



Hayden při havárii utrpěl vážná zranění hlavy, hrudníku a pánve. Jeho stav komplikoval otok mozku a podle lékařů neumožňoval operaci. V době úmrtí s ním byli matka Rose a bratr Tommy, kteří přiletěli z USA, i snoubenka Jackie.

"I když je to pochopitelně smutná chvíle, přáli bychom si, aby si Nickyho všichni pamatovali tak, jak byl nejšťastnější - na motorce," uvedl Tommy Hayden v prohlášení týmu Red Bull Honda, za který jeho bratr naposledy jezdil.

"Odmala snil o tom, že bude profesionálním závodníkem a nejen že se mu to povedlo, ale dosáhl ve svém sportu na vrchol, když se stal mistrem světa. Všichni jsme na to pyšní," dodal nejstarší ze tří bratrů Haydenů, kteří se všichni věnovali motocyklovým závodům.

Bývalý šampion MotoGO Nicky Nicky Hayden závodí v sérii superbike.
Bývalý šampion MotoGO Nicky Nicky Hayden závodí v sérii superbike.

Nehodu, která se mu stala osudnou, Hayden zřejmě sám zavinil. Podle dosavadních výsledků vyšetřování přehlédl na křižovatce stopku a vjel osobnímu vozu do cesty. Při střetu s čelním sklem černého peugeotu, které ho odmrštilo na asfalt, utrpěl vážná zranění.

Šampion MotoGP z roku 2006 závodil druhým rokem v mistrovství světa superbiků. V Itálii zůstal po závodech v Imole a připravoval se na pokračování seriálu na britském okruhu Donington Park.

V královské motocyklové třídě strávil rodák z Kentucky třináct sezon, během nichž vybojoval tři vítězství a 28 umístění na stupních vítězů. Nejvíc se mu dařilo před jedenácti lety, kdy v šampionátu předčil o pět bodů italskou hvězdu Valentina Rossiho, kterému překazil útok na šestý titul v řadě.

Parťáci z okruhů jsou v šoku

"Mám s Nickym spoustu historek a spoustu zážitků. Závodili jsme spolu, byli jsme i týmoví parťáci. Skvělý jezdec, vždycky ve špičce, ale hlavně úžasný kluk," vzpomínal na Haydena Rossi v neděli během Velké ceny Francie v Le Mans.

Bývalý šampion MotoGO Nicky Nicky Hayden závodí v sérii superbike.Foto Profimedia.cz

Po Haydenově úmrtí dnes zavalily sociální sítě kondolence a další vzpomínky na oblíbeného jezdce. "To je tak smutné. Nemohu uvěřit, že život dokáže být tak krutý," napsal trojnásobný šampion MotoGP Španěl Jorge Lorenzo. "Jsem tou zprávou otřesený. Nikdy na tebe nezapomeneme," uvedl jeho krajan a úřadující mistr světa Marc Márquez.

Po přestupu do superbiků usiloval Hayden o to, aby jako první jezdec získal tituly v tomto seriálu a MotoGP. V loňské sezoně skončil pátý, letos mu patřilo průběžné 13. místo.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud