Jiří Punčochář
2. srpna 2017 • 13:59

Po těžkém zranění je talent pro MotoGP zázračně zpět, hnal ho start v Brně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

V polovině června si motocyklový talent Filip Salač zlomil stehenní kost, poškodil plíce a vážná nehoda na okruhu v Barceloně ho málem stála utržení sleziny. Těžko si mohl být jistý, že se letos ještě vůbec posadí na motorku. To se mu sice ještě nepovedlo, vyléčený se ale po měsíci a půl cítí být natolik, aby mohl reálně uvažovat o startu v brněnské Grand Prix, která se jede na Masarykově okruhu už tento víkend.



Na tiskovou konferenci před brněnskou Grand Prix přišel ještě Filip Salač (15) s jednou berlí, aby ulevil nedávno zlomené noze. „Když chci, můžu už chodit i bez berle. Případně udělám pár dřepů,“ usmíval se.

Považuje to za příslib před víkendem, v němž se chce při brněnském závodě vrátit do seriálu Red Bull Rookies Cupu. Rozhodne se ve čtvrtek, kdy potřebuje projít zdravotní prohlídkou oficiálního lékaře seriálu MotoGP přímo na Masarykově okruhu. „Ještě jsem u něho nebyl, ale vím, kdo to je. Slyšel jsem, že je hodnej. Snad to vyjde,“ přeje si.

Zní to jako bezmála zázračný návrat po těžké havárii v Barceloně, kde se na Salače sesypalo hodně smůly. Zejména ho potkaly dva highsidery; ten první ještě ustál, sjel s motorkou do kačírku a až tam spadl, druhý ho už vymrštil do vzduchu a ještě padla motorka na něho.

Salač zůstal v Barceloně, podstoupil složitou operaci.

Sezona vypadala jako odpískaná.

„Ona vlastně je, o možnost bojovat o titul jsem přišel, vynechal jsem mnoho závodů. Byl jsem v průběžném pořadí druhý, to je pryč. Zase ale můžu jen překvapovat, což je můj cíl,“ plánuje bojovat. Ideálně už teď v Brně.

Co ho vlastně dostalo tak rychle zpět?

„Měl jsem zlomenou stehenní kost, tedy ještě mám…“ pousměje se. „Ale rekonvalescence byla dobrá, snažili jsme se ji co nejvíc urychlit. Chodil jsem na mikroproudy a na magnet, na elektroléčbu, dodržoval jsem i stravu, jakou mi doporučil doktor. Vypadalo to (léčení) na delší dobu, ale nakonec se to povedlo takhle. Tak uvidíme, jak to dopadne zítra.“

Jako malý kluk sledoval v televizi, když takové jezdce jako Valentino Rossi nebo Jorge Lorenzo museli mechanici vysazovat na motorku, protože sami by to se zlomeninami nezvládli. Motivuje ho dokázat, že je podobně tvrdý jako oni.

Navíc ho k návratu povzbuzuje Red Bull, zastřešující společnost šampionátu mladých talentů.

„Docela na to tlačí, protože jde o Brno, domácí závod,“ přiznává Salač.

Sám by se ale na okruh nehnal, kdyby necítil, že má šanci projít prohlídkou. Tím, že se cítí dobře, je jeho rozhodování jednodušší.

Až pak, pokud dopadne prohlídka dobře, se Salač zase posadí na motorku.

„Nechtěli jsme to pokoušet, každý den na rehabilitaci je dobrý. V pátek bych už ale normálně jezdil,“ kalkuluje.

Jezdci se proženou na přehradě na surfech

Tradiční pre-event, tedy exhibiční vystoupení vybraných jezdců mistrovství světa, kteří se představí fanouškům ještě před začátkem programu Grand Prix, nasměřovali tentokrát pořadatelé na Brněnskou přehradu, konkrétně na pláž Rakovec. Několik závodníků si tam ve čtvrtek zkusí jízdu na jet surfech, což je disciplína, v níž vyniká český jezdec Jakub Kornfeil. Spolu s ním od 11 hodin startují Karel Abraham, Jonas Folger, Franco Morbidelli, Thomas Lüthi, Mattia Pasini a Enea Bastianini. Akce potrvá zhruba dvě hodiny.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud