Jiří Uhlíř
24. července 2009 • 11:18

Nezničitelný Haga: disko a cigarety

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyhrál skoro čtyřicet závodů, šestkrát skončil v konečném hodnocení druhý nebo třetí. Přesto Japonec Norijuki Haga nikdy zcela neovládl šampionát mistrovství světa superbiků.



Nyní však zkušený čtyřiatřicetiletý jezdec a vedoucí muž seriálu touží titul konečně získat. Letos, nebo už nikdy!

Je prvním Japoncem, který má fanoušky po celém světě. Jak si je získal? Hlavně díky svému agresivnímu stylu s divokými pády. Ihned dostal přezdívku „Nitro Nori“.

Jeho dynamická pouť explodovala v roce 1996, kdy s Američanem Colinem Edwardsem vyhráli osmihodinovku v Suzuce. Haga poté dostal divokou kartu a při svém prvním startu v MS superbiků se probojoval na stupně vítězů.

Nadchl kritiky svým neortodoxním způsobem jízdy. Jenže „Samuraj smyků“ si na sebe připoutal pozornost i další věcí - bezstarostným přístupem k životu. Cigaretový kouř, disko hudba, striptýzy... Tady všude se Haga cítí jako doma.

Jenže milovník rychlého života měl v roce 2000 problémy s drogovým testem. Po závodě v Jižní Africe mu nalezli v těle zakázanou látku efedrin. „Nevěděl jsem o tom. V té době jsem totiž bral prášky pro rychlé hubnutí,“ hájil se Haga, který pak kvůli odpočtu bodů přišel o možnost bojovat o titul. Přesto skončil celkově druhý.

Japonec se naštval a vyslyšel pozvánku Yamahy do seriálu mistrovství světa silničních motocyklů. Jenže tam jeho freestyle povaha ihned narazila. Haga v šampionátu Grand Prix vybojoval deprimující čtrnácté místo. A jako zmoklé štěně se znovu vrátil k superbikům. Bez úspěchu. Ikona Yamahy nevyhrála ani jeden závod.

Následoval další pokus v MotoGP, tentokrát s aprilií a s nadějí na úspěch. Omyl. Haga opět přistál jen na celkové 14. příčce a jeho přelétavé snahy se už natrvalo rozpustily v superbicích. Na celkové první místo však nikdy nedosáhl, jen ho pokaždé ohrožoval. Proto dostal nálepku nejlepšího jezdce bez titulu.

To však chce milovník vodních sportů a snowboardu změnit. Před sezonou opět šokoval přestupem z Yamahy do Ducati. Tam nahradil legendárního Australana Troye Baylisse, se kterým po několik let tvrdě soupeřil. A Hagovi se daří. Před jediným prázdninovým závodem seriálu superbiků v Brně vede před Američanem Spiesem o čtrnáct bodů.

Jenže Japonec se v předchozích týdnech zotavoval ze zranění ruky a ramena po těžkém pádu z předchozího dílu v Doningtonu. „Všechno si pamatuju. Byl jsem na druhém místě a s tím jsem se nechtěl spokojit. Pak jsem však sletěl z motorky v plné rychlosti. Myslel jsem, že je konec,“ popisoval Haga, který je na brněnský závod připravený.

„Podstoupil jsem několik fyzioterapeutických léčení. Bohužel mi ale unikly testy v Imole. Chci tu maximálně bodovat.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud