Ivo Pospíšil
17. října 2014 • 11:11

Po stopách legendy. Štajfa a spol. podporuje v Panamericaně i Polívková

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

V dalekém Mexiku se pustili do bitvy, kterou před nimi žádný český tým neabsolvoval. Po stopách legendárního Jaroslava Juhana a v minimálně dvaačtyřicet let starých speciálech, se trojice českých pilotů Vojtěch Štajf, Petr Kačírek a Jaroslav Petrásek vrhla do letošního ročníku exotické La Carrera Panamericana. A společnost jim dělá i Juhanova vnučka – herečka Anna Polívková.



Když vyráželi směr Mexiko, Vojtěch Štajf předem všechny varoval: „Tohle není vyjížďka veteránů ani jízda důchodců, ale závody jako řemen,“ avizoval zkušený rallye závodník před startem exotického závodu La Carrera Panamericana.

V minulosti si zkusil navigovat Aleše Lopraise na Rallye Dakar, jel i finskou Arctic rallye za polárním kruhem a nyní vyrazil na další extrémní soutěž. Spolu s dalšími českými piloty Petrem Kačírkem a Jaroslavem Petráskem brázdit silnice Mexika v minimálně 42 let starých vozech.

Taková jsou pravidla téhle tradiční středoamerické motoristické soutěže. „Má to přes 3000 kilometrů,“ říkal Štajf. „Jde hodně o výdrž a fyzickou přípravu. Každý den spíte tak čtyři hodiny, najedete šest set kilometrů v počasí, kde je 30 stupňů a ve vysoké nadmořské výšce, kde se špatně dýchá. Má to i hodně společné s jihoamerickým Dakarem,“ uvedl.

Herečka Anna Polívková pózuje na rallye La Carrera Panamericana
Herečka Anna Polívková pózuje na rallye La Carrera Panamericana

Spolu s kolegy si stanovil tříletý projekt. Letos zkusit překvapit, v příštích letech zkusit uspět. A má to i další význam, neboť sebou na cestu vzal i herečku Annu Polívkovou. Ptáte se proč?

Protože je to vnučka legendárního českého emigranta a závodníka Jaroslava Juhana, který zde v roce 1954 dojel (už s guatemalským občanstvím) na čtvrtém místě a přispěl k tomu, že se následující modely Porsche začali nazývat Carrera.

„Když mi kluci řekli, jestli bych s nimi jela, vůbec jsem neváhala. Myslím, že by z toho děda měl velkou radost. Snad to oživí vzpomínky na něj a Česko se o něm víc dozví, protože se o něm moc neví,“ uvedla Polívková a ohledně svých úkolů na závodě se jen zaculila: „Nepřekážet, zdobit, hezky se usmívat a tak.“

La Carrera Panamericana začala slavnostním zahájením včera a končí 23. října 2014.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud