29. srpna 2015 • 19:57

Kopecký vede slavnou Barum rallye Zlín, mistrovský titul je blízko

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký ovládl první etapu Barum rallye Zlín a míří tak za ziskem mistrovského titulu. Po devíti rychlostních zkouškách náročné asfaltové soutěže, která je součástí seriálu mistrovství Evropy a domácího šampionátu, je druhý s odstupem 35 sekund Václav Pech. Třetí místo patří Kajetanovi Kajetanowiczovi z Polska, jenž na lídra ztrácí již téměř minutu.



Kopecký dnes ovládl všech osm měřených testů a postupně zvyšoval náskok před svými pronásledovateli. "Dnes jsme spokojení. Vedeme soutěž, která je asi nejtěžší v České republice, což se potvrdilo hned od první rychlostní zkoušky," řekl Kopecký, který si uvědomuje, že nic rozhodnuto ještě není. "Jsem ale rád, že náš náskok pořád trochu naskakuje," přiznal.

Pilot vozu fabia R5 se vyrovnal i s tím, že v šesté rychlostní zkoušce trefil díru ve vozovce. "Takový náraz jsme nedostali ani na testu. Auto ale šlape jako hodinky a přežilo to bez újmy," oddechl si Kopecký.

Pech, jenž ve Zlíně vyhrál loni, byl nejrychlejší v páteční večerní městské erzetě, dnes však s Kopeckým nedokázal držet krok. "Jsem spokojený, i když ta ztráta na Honzu není taková, jakou jsme čekali. Po pátku jsme měli trošku víc chuť. Myslel jsem, že to bude těsnější," přiznal Pech.

I přes extrémní snahu se ale nedokázal ke Kopeckému více přiblížit. "Jsou tu vložky, které nám ne, že by nešly, ale neumím je zajet víc. Jedu je víc, než bych chtěl, na větší hranici rizika a stejně dostáváme," pokrčil rameny Pech, jenž stejně jako ostatní piloti bojoval v sobotu s vysokými teplotami.

"Hlavně ráno to bylo hrozné. Měli jsme strašně horké auto, a jak se nám ho nepodařilo vyvětrat, tak to bylo jako v sauně. Pak jsme nedovírali úplně zadní dveře, takže to bylo snesitelnější. Naměřili jsme tam ale 75 stupňů a fakt se tam nedalo nadechnout," uvedl Pech.

Jubilejní 45. ročník rallye vyvrcholí v neděli, kdy je na programu zbývajících šest rychlostních zkoušek. Vítězná posádka bude známa kolem 15. hodiny.

"Neděle bude hodně náročná. Hlavně erzety Semetín a Troják. Místa jsou tam hodně uskákaná a myslím, že Venca bude mít podvozkově navrch," řekl Kopecký. Ve vyrovnanější boj doufá i Pech. "Honza má na rovinách výhodu v motoru. V neděli by to nemělo být takové, takže když pojedeme totální doraz, tak pojedeme plichtu. Snad," pousmál se Pech.

Barum rallye Zlín, závod seriálu mistrovství Evropy a mistrovství České republiky v automobilových soutěžích:

1. Kopecký, Dresler (Škoda Fabia R5) 1:21:30,2, 2. Pech, Uhel (Mini John Cooper Works S2000) -35,3, 3. Kajetanowicz, Baran (Pol./Ford Fiesta R5) -58,1, 4. Lukjaňuk, Arnautov (Běl./Ford Fiesta R5) -1:30,3, 5. Valoušek, Havelková (Škoda Fabia S2000) -2:06,2, 6. Jakeš, J. Novák (Citroën DS3 R5) -2:56,3, 7. J. Černý, Černohorský (Škoda Fabia S2000) -3:04,7, 8. Martin, Salva (Fr./Peugeot 208 T16) -3:20,7.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud