25. ledna 2015 • 14:39

Vítězství v Rallye Monte Carlo obhájil Ogier, Prokop byl devátý

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rallye Monte Carlo vyhrál stejně jako loni Francouz Sébastien Ogier a zahájil cestu za třetím titulem mistra světa v řadě. Český jezdec Martin Prokop obsadil deváté místo, čímž vyrovnal svůj druhý nejlepší výsledek ve slavné soutěži.



Do závěrečného dne vstupoval Prokop na osmé příčce, ale neodolal stíhací jízdě devítinásobného světového šampiona Sébastiena Loeba, který ho předstihl po vítězství v předposlední rychlostní zkoušce.

"Jsme na bodech, kterých v konkurenci továrních týmů není nazbyt. Ale chceme a musíme předvádět víc," uvedl Prokop na facebooku. "Není to špatný výsledek, ale poslední dva dny byly strašné. Nemůžeme pokračovat v tomhle stylu. Na poslední zkoušce jsem jel naplno, ale čas je hrozný," postěžoval si po 15. místě v závěrečném měřeném úseku, v němž na deseti kilometrech ztratil na nejrychlejšího Brita Krise Meekea přes 20 sekund. V celkovém pořadí ho však udržel za sebou na desáté pozici.

Loeb, jenž se vrátil do rallyeového šampionátu jen na skok, přišel o naději na lepší výsledek poté, co v pátek poškodil vůz. Do té doby sváděl souboj o prvenství se svým nástupcem na trůnu Ogierem. Tomu pak k 25. vítězství v kariéře stačilo už jen kontrolovat náskok na prvním místě, který nakonec činil 58 sekund.

Rallye skončila trojnásobným triumfem Volkswagenu, neboť za Ogierem skončili jeho týmový kolega Fin Jari-Matti Latvala a Nor Andreas Mikkelsen z druhého továrního týmu VW.

"Vyhrát v Monte Carlu znamená hrozně moc pro každého jezdce, a zvlášť pro mě," uvedl Ogier, rodák z nedalekého Gapu. "Je to nejdůležitější soutěž roku. Počasí z ní dělá ohromnou výzvu, o to větší je pak pocit uspokojení z výhry," uvedl jednatřicetiletý Francouz.

V Monte Carlu zvítězil i v roce 2009, kdy soutěž nebyla součástí mistrovství světa. "Tahle soutěž má nejlepší atmosféru, jakou jsem kdy na závodech zažil. A když jedu kousek od svého domova, ta kulisa je kouzelná," rozplýval se Ogier.

Mistrovství světa bude pokračovat v polovině února ve Švédsku.

Výsledky:

1. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R WRC) 3:36:40,2,
2. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R WRC) -58,0,
3. Mikkelsen, Floene (Nor./Volkswagen Polo R WRC) -2:12,3,
4. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Citroën DS3 WRC) -2:43,6,
5. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20 WRC) -3:12,1,
6. Sordo, Martí (Šp./Hyundai i20 WRC) -3:12,9,
...9. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta RS WRC) -9:54,8.

Průběžné pořadí MS (po 1 z 13 soutěží):

1. Ogier 25 b.,
2. Latvala 19,
3. Mikkelsen 15,
4. Östberg 12,
5. Neuville 10,
6. Sordo 8, ...
10. Prokop 2.

Pořadí týmů:

1. Volkswagen 43,
2. Hyundai 27,
3. Citroën 12,
..5. Jipocar Czech National 6.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud