29. října 2017 • 14:45

Ogier je popáté mistrem světa v rallye, Ford slaví po 36 letech

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Francouz Sébastien Ogier získal na Britské rallye popáté za sebou titul mistra světa v automobilových soutěžích. S fordem vyhrál jako první pilot od roku 1981, kdy Fin Ari Vatanen triumfoval s escortem. Staronový šampion si celkové vítězství zajistil v předposledním dílu seriálu, který vyvrcholí za tři týdny v Austrálii.



V Britské rallye skončil Ogier třetí. Pro první vítězství v kariéře si dojel na domácích tratích Velšan Elfyn Evans s fordem, druhý byl s odstupem 37,7 sekundy jeden z Ogierových pronásledovatelů Belgičan Thierry Neuville z týmu Hyundai. Francouz na třetím místě zaostal dalších 7,9 sekundy.

Ogier vládl předchozí čtyři roky s volkswagenem. Po náhlém odchodu německé automobilky ze světové rallye našel nové angažmá v týmu M-Sport Malcolma Wilsona a přesedl do Fordu Fiesta.

Ziskem pátého titulu se třiatřicetiletý Ogier osamostatnil na druhém místě historie za krajanem Sébastienem Loebem, jenž vyhrál šampionát devětkrát před ním. Svými výsledky také pomohl soukromému M-Sportu k vítězství v hodnocení značek.

"Nemám slov. Byl to každopádně těžký rok. Díky všem v M-Sportu a Malcolmovi, je úžasné být zase mistrem světa," řekl Ogier.

V sezoně si Ogier připsal dvě vítězství, o jedno méně než Neuville, ale předváděl vyrovnanější výkony. Nedojel pouze ve Finsku a ve dvanácti soutěžích skončil devětkrát na stupních vítězů. Před Australskou rallye má před druhým Belgičanem nedostižný náskok 32 bodů.

Britská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:
1. Evans, Barritt (Brit./Ford Fiesta) 2:57:00,6, 2. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -37,3, 3. Ogier, Ingrassia (Fr./Ford Fiesta) -45,2, 4. Mikkelsen, Jaeger (Nor./Hyundai i20) -49,8, 5. Latvala, Anttila (Fin./Toyota Yaris) -50,3, 6. Tänak, Järveoja (Est./Ford Fiesta) -1:02,3.

Průběžné pořadí MS (po 12 z 13 soutěží):
1. Ogier 215 b., 2. Neuville 183, 3. Tänak 169, 4. Latvala 136.

Pohár konstruktérů:
1. M-Sport Ford 398, 2. Hyundai Motorsport 305, 3. Toyota Gazoo Racing 241, 4. Citroën Racing 210.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud