30. října 2008 • 12:01

Loeb blízko pátému titulu

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Francouz Sébastien Loeb se o víkendu může s předstihem radovat již ze svého pátého titulu mistra světa v automobilových soutěžích.



Suverénovi posledních let stačí obsadit třetí místo v předposledním závodě sezony, kterou je Japonská rallye. Tovární jezdec Citroënu má v průběžném pořadí šampionátu náskok čtrnáct bodů na svého pronásledovatele Mikku Hirvonena z Finska.

Pokud tedy Loeb získá šest bodů, nepomohou jeho sokovi ani případné výhry v Japonsku a na závěr MS v Británii. "Vyhrát mistrovství světa je pro mě mnohem důležitější než uspět v Japonsku, takže pojedu na jistotu," řekl Loeb na tiskové konferenci v dějišti rallye.

Letos se však v Japonsku pojede na nových tratích, čímž se soutěž stala pro jezdce složitější. "Udělat chybu je snadné. Nejdůležitější je, abych se dostal do správného rytmu a cítil se v autě dobře. Pak můžu pomýšlet na dobrý výsledek," uvedl francouzský pilot, jenž loni v Japonsku nedojel do cíle. O rok dříve zde ale vyhrál a před tím byl dvakrát druhý.

Pokud Loeb získá pátý titul za sebou, opět se zapíše do historie světové rallye. "Je jasné, že jsem trochu nervózní. Teď ale musím na vše zapomenout a plně se soustředit na samotnou rallye," uvedl čtyřiatřicetiletý závodník.

Jeho hlavní letošní soupeř Hirvonen si dobře uvědomuje, že situaci už nemá ve svých rukou. "Nic nevzdávám, ale vše, co mohu já udělat, je pokusit se dvakrát vyhrát. A pak se uvidí, jak dojede Sébastien," řekl Hirvonen, jenž byl loni v Japonsku nejrychlejší.

Jednička Fordu v minulosti prokázala, že se jí na nových a neznámých tratích daří. Hirvonen byl nejlepší v Norsku i Jordánsku. "To ale teď nehraje žádnou roli. Všichni jsou na tom stejně. Všichni máme nové rozpisy a uvidí se," dodal Hirvonen, kterému bude v Japonsku pomáhat i krajan a bývalý mistr světa Marcus Grönholm.

V Japonsku se rallyeové MS pojede popáté za sebou. Po letech, kdy byla soutěž pořádána v okolí města Obihiro, se letos veškeré dění přesunulo do Sappora v centrální oblasti nejsevernějšího japonského ostrova Hokkaidó.

První etapa zavede jezdce na východ, do blízkosti měst Jubari a Mikasa. V druhém dnu absolvují piloti nejdelší vzdálenost a trasa povede na jih od Sappora, kolem pobřeží Tomakomai a v sousedství jezera Šikocuko.

Závěrečná etapa povede stejnou oblastí, ale blíže Tomakomai. Devětadvacet rychlostních zkoušek měří 343,69 kilometru.

Pořadí MS (po 13 z 15 soutěží):
1. Loeb (Fr./Citroën C4) 106,
2. Hirvonen (Fin./Ford Focus) 92,
3. Sordo (Šp./Citroën C4) 59,
4. Atkinson (Austr./Subaru Impreza) 45,
5. Latvala (Fin./Ford Focus) 42,
6. P. Solberg (Nor./Subaru Impreza) 40.

Pořadí týmů:
1. Citroën Total WRT 169
2. BP-Ford WRT 146,
3. Subaru WRT 87,
4. Stobart M-Sport Ford RT 62,
5. Munchi's Ford RT 22,
6. Suzuki WRT 21.

Články odjinud


Články odjinud