1. listopadu 2008 • 11:43

Loeb si jede pro titul

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Francouz Sébastien Loeb je na nejlepší cestě získat s předstihem pátý titul mistra světa v automobilových soutěžích za sebou.



Před závěrečnou etapou Japonské rallye drží bezpečně třetí místo, které mu na konci předposledního dílu seriálu bude stačit k obhajobě celkového prvenství.

Loeb s citroënem ztrácí po dvaceti rychlostních zkouškách bezmála minutu na svého jediného konkurenta Mikka Hirvonena z Finska, ale má už k dobru minutu a půl před čtvrtým Chrisem Atkinsonem.

Pokud pozici udrží i v nedělních devíti testech, bude mít před závěrečnou prosincovou Britskou rallye nedostižný náskok.

"Neměl jsem úplně dobrý den, nenašel jsem rytmus. Ale jedu na jistotu. Porazit fordy tu už bude složité a pro mě je nejdůležitější zajistit si titul. Zkoušet útočit by bylo riskantní," konstatoval Loeb.

Hirvonen si dnes prožil horkou chvilku, když mu v úvodu etapy přeběhli před autem přes cestu dva jeleni a finský pilot zabránil srážce dupnutím na brzdy. V neděli bude hájit náskok 15,5 sekundy před týmovým kolegou z Fordu a krajanem Jarim-Mattim Latvalou.

Ten i díky kolegově incidentu snížil během dneška manko téměř o polovinu, ale vzhledem k týmové taktice, kterou se jezdci prezentovali už v minulých závodech, se nedá očekávat, že by lídra ohrozil. "Vítězství ale ještě nemám v kapse, budu muset jet naplno," řekl přesto obhájce loňského prvenství Hirvonen.

Po páteční poruše se do soutěže vrátil Loebův týmový kolega a třetí muž MS Dani Sordo ze Španělska a dnes vyhrál tři zkoušky, ale s penalizací se pohybuje ve druhé desítce pořadí.

Páté místo musel na 18. měřeném úseku opustit Petter Solberg, protože po pádu do příkopu téměř utrhl zadní kolo svého subaru a odstoupil. V předchozí zkoušce měl defekt a poškodil podvozek jeho mladší bratr a v té době šestý Henning Solberg s fordem.

Výsledky - po 2. etapě:
1. Hirvonen, Lehtinen 2:21:31,8, 2. Latvala, Anttila (všichni Fin./Ford Focus) -15,5, 3. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) -53,5, 4. Atkinson, Prévot (Austr., Belg./Subaru Impreza) -2:26,6, 5. Wilson, Martin (Brit./Ford Focus) -4:31,6, 6. Gardemeister, Tuominen (Fin./Suzuki SX4) -4:38,5.

Články odjinud


Články odjinud