31. ledna 2014 • 12:56

První Schumacherův krok z kómatu? Tyčinkou mu jezdí po řasách

Autor: mim
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Michael Schumacher opět učinil krůček na dlouhé a zrádné cestě z kómatu ke zotavení. Tým v nemocnici v Grenoblu, kde ležel od své nehody při lyžování na konci loňského roku, s ním postoupil do další fáze probouzení z umělého spánku. Nyní zkouší jeho reakce a zjišťuje, jestli bývalý slavný závodník formule 1 není v bolestech.



V minulých dnech byly Schumacher ovi sníženy dávky sedativ, teď už ošetřující personál testuje jeho reflexy. "Zjistí se tak, jestli funguje nervové spojení mezi mozkem a dalšími částmi těla," vysvětlil profesor Peter Moecke z kliniky v Hamburku.

Obavy o činnost nervové soustavy jsou na místě, vážné poranění mozku po pádu při lyžování ve francouzských Alpách i následné krvácení si vyžádaly několik operací i dlouhé čtyři týdny v umělém spánku.

Jak taková zkouška vypadá? "Například rohovkový reflex se testuje pomocí vatové tyčinky, kterou se přejede po řasách. Pokud je vše v pořádku, je vyslán signál, že se něco snaží oko podráždit. A mozek na to automaticky zareaguje zavřením víčka," řekl Moecke.

Veškerý mediální tlak na sebe vzala manažerka Sabine Kehm. Ani ona v Grenoblu nechybí.
Veškerý mediální tlak na sebe vzala manažerka Sabine Kehm. Ani ona v Grenoblu nechybí.

Podle informací francouzského deníku L'Equipe už včera neurologické vyšetření přineslo nadějnou zprávu. Schumacher měl mrknout a reagovat na jednoduché pokyny. Nyní by rádi dosáhli dalšího zlepšení.

Vedle zkoušky reflexů se tak lékaři pokusí zjistit, jestli je Schumacher schopný udržet s nimi oční kontakt. "A také zda rozpoznává věci kolem sebe či je schopný artikulovat," řekl v rozhovoru pro Berner Zeitung neurochirurg Andreas Raabe.

"Podle jeho reakcí pak bude možné zjistit, jak se cítí, jestli například nemá bolesti," dodal specialista bernské nemocnice.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud