Ivo Pospíšil
18. ledna 2012 • 13:15

Latvala – ten co bude nahánět fenomenálního Loeba

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

A tenhle znáte? WRC je strhující automobilová soutěž, v níž vždy vítězí Sébastien Loeb. Že to není vtipné? Možná, ale je to fascinující. Rok co rok je francouzský fenomén Citroënu naháněn smečkou hladových rivalů a přesto už osm let vládne světovému rallye. Prodlouží svou vítěznou sérii i letos? Dva soupeři mu odpadli sami, přesto jeden zůstal - Fin Jari Matti Latvala.



Na první pohled se zdá, že Sébastien Loeb má vymetenou cestu za devátým titulem v řadě. Mladý drak Sébastien Ogier přestoupil do Volkswagenu, přičemž letos se WRC nezúčastní a jeho tradiční rival Mikko Hirvonen s ním prohrával tak dlouho, až se raději stal jeho týmovým parťákem v Citroënu.

„Tak snadné to Séb mít letos nebude,“ míní nicméně český závodník Martin Prokop, který se také nejprestižnější soutěži rallye letos zúčastní.

Něco na tom je. Místo zástupu rivalů na Loeba letos napochoduje jen jeden jediný. Ten, jenž  připomíná vyhládlého psa utrženého z řetězu. Ten, který i v kokpitu nosí charakteristické brýle a jemuž se bude konečně vše přizpůsobovat. Fin Jari Matti Latvala z Fordu.

„Každý chce u nás Loeba porazit. A myslím, že Jari Matti na to teď má,“ věří šéf týmu Ford Malcolm Wilson.

Latvala, který byl dlouho dvojkou Hirvonena, si svou šanci vysloveně vyčekal. O to více je teď motivovanější. Jen v testech zajížděl vynikající časy a netajil se, jak je zuřivý po tom Loeba porážet.

„Jestli může někdo Sébastiena letos zastavit, tak to bude on. Když se podíváte na jeho výkonnost v druhé půlce minulého roku, tak tam byl vynikající. Několikrát prokázal, že umí být rychlejší než Loeb,“ libuje si Wilson.

„Mohl vyhrát i víckrát, ale pomáhal Mikkovi a byl vůči němu loajální. Teď se to však změní, dostane prostor. Víme, jak je rychlý a cítíme, že nastal jeho vrchol. S Loebem se o titul může rvát,“ srší ve Fordu sebevědomím.

Měl by mít i týmovou podporu nově příchozího Pettera Solberga. Jedna věc je však držet výkonnost v pár závodech a ta další v celém šampionátu. Latvala je známý střelec, který občas končí na střeše, než aby dojel mimo stupně vítězů. Maximální riziko se mu tentokrát nemusí vždy vyplatit.

„Tento rok se ale spousta věcí změní. Chci zaútočit na titul,“ dal však jasně najevo létající Fin, před úvodním podnikem Rallye Monte Carlo.

A jen pro porovnání, Latvalovi je stále jen šestadvacet let. Když Loeb vyhrál svůj první titul, bylo mu třicet.

Ti, kteří pojedou o titul:
Sébastien Loeb
Věk: 37 let
Tým: Citroën World Rally Team
Největší úspěchy ve WRC: 1. místo (2004 – 2011)
Šance na titul: 80%

Jari Matti Latvala
Věk: 26 let
Tým: Ford Abu Dhabi World Rally Team
Největší úspěchy ve WRC: 2. místo (2010)
Šance na titul: 10%

Mikko Hirvonen
Věk: 31 let
Tým: Citroën World Rally Team
Největší úspěchy ve WRC: 2. místo (2008, 2009, 2011), 3. místo (2006, 2007)
Šance na titul: 5%

Petter Solberg
Věk: 37 let
Tým: Ford Abu Dhabi World Rally Team
Největší úspěchy ve WRC: 1. místo (2003), 2. místo (2002, 2004, 2005), 3. místo (2010)
Šance na titul: 3%

Dani Sordo
Věk: 28 let
Tým: Mini WRC Team
Největší úspěchy ve WRC: 3. místo (2008, 2009)
Šance na titul: 2%

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud