5. srpna 2012 • 18:26

Skvělý úspěch Jakuba Smrže! V Silverstonu si dojel pro třetí místo

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO | Jakub Smrž obsadil třetí místo ve zkrácené druhé jízdě britského závodu mistrovství světa superbiků v Silverstonu. Komisaři závod zastavili nedlouho poté, co český jezdec upadl a přišel o třetí místo.



 Konečné pořadí ale bylo určeno na základě průjezdu jezdců cílem osmého kola a tehdy byl Smrž ještě třetí za francouzskými jezdci Sylvainem Guintolim a Lorisem Bazem. Druhý jmenovaný byl po výhře v první jízdě nejúspěšnějším závodníkem víkendu.

Smrž měl v Silverstonu výhodu pole position, protože se nejlépe vypořádal s rozmary počasí při sobotní kvalifikaci. I oba závody poznamenal déšť, třebaže první start se odehrál na suchu a Smrž se po něm držel na druhém místě.

Brzy ale začalo pršet a český jezdec ztratil, navíc po kolizi s Maximem Bergerem upadl. Závod byl poté zastaven a restartován, Smrž do druhé části vsadil na pneumatiky do mokra, ale silný déšť přišel až na konci závodu, kdy se český jezdec pohyboval mimo bodované pozice.

Druhý start byl nejprve odložen kvůli další přeháňce, Smrž pak jezdil dlouho druhý za Guintolim s velkým náskokem před dalšími soupeři. Postupně se k němu ale přiblížil Baz, dostal se před něj a nedlouho poté byl po sérii havárií, z nichž se jedna nevyhnula ani Smržovi, závod zastaven a ukončen.

Kvůli zkrácení závodu se udělovala jenom polovina bodů, Smrž jich za své páté umístění na stupních vítězů v kariéře získal osm. Naposledy byl třetí vloni v září v jedné jízdě v Německu, jeho maximem jsou dvě druhá místa. V MS mu stále patří dvanácté místo.

 1. závod: 1. Baz (Fr./Kawasaki) 40:46,128, 2. Fabrizio -0,383, 3. Badovini (oba It./BMW) -0,459, ...17. Smrž (ČR/Ducati) -1 kolo.

2. závod: 1. Guintoli (Fr./Ducati) 10:42,051, 2. Baz -0,881, 3. Smrž -1,671.

Pořadí MS (po 10 z 14 závodů): 1. Biaggi (It./Aprilia) 274 b., 2. Melandri (It./BMW) 263,5, 3. Sykes (Brit./Kawasaki) 222,5, ...12. Smrž 92,5.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud