28. srpna 2014 • 18:50

Hádky jako v Mercedesu? Snad se nic takového nestane, říká šéf Buggyry

Autor: jrš
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V týmu mají dva české jezdce – Davida Vršeckého a Adama Lacka. V minulém roce velcí soupeři, nyní týmoví kolegové v roudnické stáji Buggyra. K obdobným rozepřím, k jakým dochází mezi Nikem Rosbergem a Lewisem Hamiltonem ve formuli 1, tu však nedochází. „Doufám, že se něco takového nikdy nestane,“ říká šéf českého týmu Jan Kalivoda před domácím závodem v Mostě, kde se o víkendu uskuteční závod Evropského poháru tahačů.



V Mercedesu je více než rušno. O titul v F1 bojuje Nico Rosberg a Lewis Hamilton, tedy kolegové z německé stáje. A někdy drsně. Proto vedení uvažuje, že v příštích závodech bude jejich soupeření korigovat pomocí týmové režie. To v Evropském poháru tahačů je něco takového zakázané. „Tím mám u nás všechno vyřešené,“ směje se Jan Kalivoda, šéf české stáje Buggyra.

Před sezonou přišel k Davidu Vršeckému, dvojnásobnému šampionovi, rival Adam Lacko, jenž závodil za konkurenční tým (MKR Technology). Nebylo jasné, zda spolu budou vycházet… Obavy však byly zbytečné.

„Adam přišel do nového týmu a vše funguje naprosto v pohodě. Je profesionál, sundá helmu a tím to pro něj skončilo. Spory byly dříve vždycky vyhrocené zbytečně,“ popisuje Kalivoda.

Video: upoutávka na ME v Mostě

 

Navíc na trati si někdy dokážou vypomoci. Když odstartují a jsou vedle sebe, vzájemně si nechají místo. Nevystřelí se z dráhy. „Jsem rád, že jsem nemusel řešit nic podobného jako v Mercedesu. Tohle nehrozí, ale nerad bych se mýlil,“ tvrdí Kalivoda.

Lackovi zatím patří v Evropském poháru celkové čtvrté místo, na třetí příčku mu chybí 46 bodů. Vršeckému se daří o něco hůř, zatím je šestý. „Akorát jsem si dělal takový souhrn a zjistil jsem, že jsem třikrát přišel o třetí místo. Jednou to bylo po chybě komisařů, pak po mé chybě a také po technických problémech. Chybí mi spousta bodů,“ hodnotí sezonu Vršecký, který se do Mostu vždycky těší. „Je to vrchol sezony. Poprvé se tu představíme jako dva čeští jezdci v jednom týmu.“

Na mosteckém okruhu bude k vidění dvacet závodních speciálů. Pokaždé tu dochází k třaskavým soubojům. A třeba letos si tahače připsaly zajímavý skalp – porazily formuli 1. O jednom letním víkendu Evropský pohár termínově kolidoval s Německou Grand Prix, na kterou na Hockenheimring dorazilo 95 tisíc diváků. To na tahače na konkurenční Nürburgring přišlo 170 tisíc fanoušků.

„Trucky jsou trošku něco jiného než F1. Nejedná se o klasický motorsport, kde jezdí kosmické vozy. Je to větší zábava. To F1 je dnes spíše sterilní,“ tvrdí Kalivoda.

ME tahačů v Mostě

30. a 31. srpna

SOBOTA

10.40 kvalifikace

13.05 závod 1

16.20 závod 2

NEDĚLE

10.30 kvalifikace

14.00 závod 3

17.10 závod 4.

Pozn.: Dětské vstupenky jsou za 60 a 100 korun, pro dospělé na jednotlivé dny za 150, 250 a 350 nebo do paddocku za 250, 750 a 870 korun.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud