12. září 2007 • 00:00

Nadešel konec McLarenu?

Autor: Sport
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snad nejtěžší klání letošního roku čeká zítra stáj McLaren-Mercedes. V pařížském sídle FIA se bude opět hájit proti nařčením ze špionáže.



Snad nejtěžší klání letošního roku čeká zítra stáj McLaren-Mercedes. V pařížském sídle Mezinárodní automobilové federace FIA se bude opět hájit proti nařčením ze špionáže. Oproti předchozímu zasedání, které tým přežil, ale mělo přibýt důkazů o jeho vině. Nejlepší stáji letošního ročníku hrozí až dvouleté vyloučení z formule 1. Pětadvacet mužů, kteří jsou členy Světové rady automobilového sportu, musí zítra zjistit pravdu, ať už bude jakákoliv. Vyslechnout opravdové a vymyšlené důkazy, podle nich rozhodnout o vině a trestu pro McLaren. Tentokrát snad definitivně. Při prvním červencovém zasedání se totiž nepodařilo řešení najít. McLaren byl uznán vinným z držení tajných dokumentů. Miku Coughlanovi, šéfkonstruktérovi britské stáje, je (zřejmě) předal Nigel Stepney, někdejší šéfinženýr Ferrari. Bez trestu tým vyvázl díky tomu, že se nepodařilo prokázat zneužití těchto informací. Už tehdy rada v prohlášení sepsala: "Pakliže se objeví nové skutečnosti, bude případ otevřen." Nové důkazy podle všeho FIA má - získala je od jezdců McLarenu: Fernanda Alonsa a testovače Pedra de la Rosy. FIA si od nich 31. srpna vyžádala veškerou emailovou korespondenci, která se týká špionážní aféry. Slíbila jim beztrestnost v případě, že budou spolupracovat, ale také tvrdé sankce v případě, že by se později přišlo na to, že informace tajili. Alonso na dopis odpověděl. "Upřímně a profesionálně," prohlásil při posledním závodě v italské Monze. Část médií jej pak označila za udavače, který chce z McLarenu odejít a neštítí se žádného prostředku, jakým by toho dosáhl. Kdyby totiž stáj byla z šampionátu vyloučena, což jí hrozí nejenom pro letošní, ale také pro příští rok, byl by volný. "Dáváme dohromady silnou obhajobu," prohlásil Ron Dennis, šéf McLarenu. Jeho cíl je jasný: dosáhnout plného očištění jména jeho týmu. Sám ví, že to nebude mít lehké, jeho tým už dříve v prohlášení napsal: "Ferrari prostřednictvím tisku vypouští falešné informace a využívá všech prostředků k tomu, aby co nejvíce poškodilo McLaren." Ferrari opakovaně prohlásilo, že chce znát v celé záležitosti pravdu a dosáhnout potrestání viníků. "To první rozhodnutí bylo naprosto šokující. McLaren byl vinen, ale nedostal trest. To se musí změnit," tvrdí Jean Todt, šéf Ferrari. Oba se zítra budou bít do posledního argumentu. Formuli 1 čeká tak jako tak temný den a vůbec nezáleží na tom, jak Světová rada automobilového sportu při FIA v kauze špionážní aféry rozhodne. Když vyloučí McLaren, utrpí celý šampionát. Pakliže jej nepotrestá, bude Ferrari dál ve svém tažení pokračovat. I proto je nepravděpodobně, že by vůbec někdo někdy zjistil, co, jak a proč se stalo. Na rozdíl od prvního jednání však tentokráte budou do jednacího sálu novináři vpuštěni. "Abychom zajistili co nejtransparentnější proces," tvrdí FIA.


Možné závěry ŠKRTNUTÍ BODŮ 40 % Nejpravděpodobnější varianta, se kterou by mohlo být spokojené i Ferrari. McLaren by byl letos vyloučen z Poháru konstruktérů, kterému vévodí právě před italskou stájí. Zde je ovšem nejasné, zda by tím pádem McLaren přišel i o podíl na penězích z prodeje vysílacích práv, který se vypočítává podle pořadí Poháru konstruktérů. VYLOUČENÍ Z F1 25 % Trestem vyloučení z letošního i dalšího (2008) mistrovství světa hrozila Světová rada automobilového sportu v případě, že by se objevily nové důkazy potvrzující zneužití ukradených dat McLarenem. Ty se pravděpodobně objevily, nicméně není pravděpodobné, že by měli soudci zájem a odvahu poškodit formuli 1 tím, že odstaví jednu z nejúspěšnějších stájí historie. JINÝ TREST 20 % Alonsa s Hamiltonem se aféra netýká, takže se dá předpokládat, že jejich boj o titul ohrožený není. McLaren by však mohl při zítřejším zasedání Světové rady automobilového sportu "vyfasovat" peněžitý trest. Pokud se tak stane, může jít až o několik milionů eur. NEPOTRESTÁNÍ 15 % Vysoce nepravděpodobná varianta už proto, že FIA celou kauzu znovu otevřela kvůli novým důkazům. Kdyby nebyly dostatečně silné, sotva by prezident federace Max Mosley k takovému kroku přistoupil.
Chronologie kauzy 21. ČERVNA: Ferrari obvinilo svého zaměstnance Nigela Stepneyho ze sabotáže. Před GP Monaka měl do nádrží monopostů nasypat neznámý bílý prášek. 3. července dostává Stepney výpověď. 3. ČERVENCE: Objevuje se informace, že z Ferrari uniklo 780 stránek tajných dat, která měl ve svém držení šéfdesignér McLarenu Mike Coughlan. Podle Ferrari je získal od Stepneyho. 7. ČERVENCE: Stepney popřel, že by měl kdy v držení tajná data, a celou aféru označil za spiknutí. 9. ČERVENCE: Coughlan se dohodl s Ferrari a před soudem v Londýně ve výpovědi popisuje, jak mu tajná data přišla poštou a jak mu je jeho kolegové z McLarenu doporučili zničit. 12. ČERVENCE: Mezinárodní automobilová federace FIA oznamuje, že se bude kauzou zabývat a bude zkoumat, zda McLaren nemohl porušit pravidla, když měl k tajným datům soupeře přístup. 26. ČERVENCE: FIA na zasedání v Paříži shledala McLaren vinným z držení tajných dat. Jelikož se však neprokázalo zneužití, tým potrestán nebyl. FIA si ponechává možnost kauzu otevřít, pakliže se objeví nové skutečnosti. 31. ČERVENCE: Prezident FIA Max Mosley předává v reakci na stížnost Italské automobilové federace kauzu Mezinárodnímu odvolacímu soudu, aby mohlo Ferrari prezentovat své důkazy. Zasedání se má konat 13. září. 31. SRPNA: Mosley dopisem žádá jezdce McLarenu - Alonsa, Hamiltona a De la Rosu, aby předložili emaily, v nichž měli diskutovat o údajích z ukradených dokumentů. 5. ZÁŘÍ: FIA oznamuje, že ke kauze získala nové důkazy, a ruší zasedání Mezinárodního odvolacího soudu a opět svolává Světovou radu automobilového sportu. 7. ZÁŘÍ: FIA v reakci na spekulace zveřejňuje dopis pilotům, ve kterém jim za svědectví proti jejich týmu slibuje beztrestnost. V opačném případě jim však hrozí tvrdými postihy.

Témata: 
Články odjinud


Články odjinud