12. července 2016 • 11:57

Podmol letí na Nitro World Games. Bude to přelomová událost, říká

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Být konkurencí letních X-Games, olympiády extrémních sportů, si dala za cíl akce Nitro World Games. Prvního ročníku se zúčastní Libor Podmol, český freestyle motokrosař. Do Salt Lake City odlétá v úterý, finále je na programu v sobotu 16. července. O medaile budou bojovat ti nejlepší z freestyle motokrosu, BMX, in-line bruslí, koloběžek nebo skateboardingu. „Jedná se o přelomovou událost, soutěžit se totiž bude ve zcela novém formátu. Jsem na to zvědavý,“ tvrdil Podmol, kterého pozval organizátor Travis Pastrana, legenda freestyle motokrosu.



Právě společnost Nitro Circus stojí za vznikem akce, kterou bude přenášet do celého světa televizní stanice NBC. Nepůjde však o exhibici, Nitro World Games má přinést nový způsob hodnocení triků.

„Pastranovi se nelíbilo, že pouze X-Games má monopol na oficiální závody těchto akčních sportů. Rozhodli se proto přijít s vlastním projektem. Uvidíme, jak bude úspěšný,“ dodal Podmol, který se zúčastní disciplíny Freestyle. V ní má dojít k několika inovacím – jezdci nebudou jednotlivě představovat divákům triky ve dvou minutách, ale pojedou všichni dohromady.

Každý trik bude ohodnocen hned po dopadu, závodníci budou muset předvést několik předepsaných triků. Celkem půjde o deset triků z deseti různých kategorií.

„V prvních čtyřech skocích nesmíme provést salto, ale variaci rovných skoků, poté je několik předepsaných triků a na závěr máme dva pokusy na to, abychom ukázali naše nejlepší triky,“ popisoval Podmol, který se chce dostat minimálně do osmičlenného finále.

„Kvůli novému systému hodnocení není vůbec jasné, kdo je favoritem. Celé Nitro World Games mohou pro mě dopadnout nečekaně dobře nebo špatně,“ prohlásil Podmol, kterého automaticky kvalifikoval úspěch na letošních X-Games v Austinu, kde bral zlatou medaili v disciplíně ve skoku do výšky.  

Kromě Podmola bude v Salt Lake City soutěžit také úřadující mistr světa Španěl Maikel Melero a vítězové či medailisté z X-Games: Američan Adam Jones, Australané Rob Adelberg, Clinton Moore, Josh Sheehan, Novozélanďan Levi Sherwood nebo Francouz David Rinaldo.

Tréninky jsou na programu od středy, semifinále pro šestnáct závodníků se pojede v pátek a v sobotu se ve sportovní hale v Salt Lake City uskuteční finále v rámci tříhodinové televizní show. Kromě slavného freestyle motokrosaře Travise Pastrany akci Nitro World Games navštíví také Tony Hawk, ikona skateboardingu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud