25. ledna 2017 • 06:00

Freestyle motokrosař Pilát chce v MS na bednu, na volné víkendy zapomněl

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři volné víkendy za loňský rok, to není zrovna moc. Přední český freestyle motokrosař Petr Pilát si ale nestěžuje. Vedle závodů se věnoval také exhibicím. A nabitý program má také v roce 2017. „Počítám, že závodů bude kolem dvaceti a exhibicí může být tak třicet. Skoro vůbec si neodpočinu, což mi ale moc nevadí,“ popsal Pilát, kterému začne již v sobotu v Basileji sezona mistrovství světa ve freestyle motokrosu. Na ni trénoval ve Španělsku u Maikela Melera.



Letos už má Petr Pilát za sebou exhibici v Manchesteru, poté následovalo Glasgow ve Skotsku. Také nyní byl ve Velké Británii, čekalo ho totiž skákání v Birminghamu při supercrossu. Na podobné akce cestuje Pilát po celé Evropě – nejčastěji do Anglie, Itálie, Francie, Německa nebo Rakouska.

„Pořád je o nás velký zájem. Divákům se freestyle motokros líbí a mají z povedených triků radost,“ tvrdil Pilát, který rozlišuje exhibice na dva typy: na akce, kde je hlavním programem samotný freestyle motokros. „Což je například FMX Gladiator Games. Pak jsou akce, na kterých zpestřujeme program, jako třeba závody supercrossu v arénách. Hodně mě baví Goodwood Festival of Speed.“

Na exhibicích se Pilát potkal s Kenem Blockem nebo si potřásl rukou s Lewisem Hamiltonem. „Mám rád tu atmosféru, všechno je uvolněné. A někdy jsou dokonce na exhibicích vidět lepší triky než při závodech,“ dodal Pilát, který ovšem akce ve Velké Británii bral také jako přípravu na mistrovství světa. V minulém roce bojoval o celkově třetí místo s Francouzem Remi Bizouardem. Český závodník nakonec o jediný bod prohrál a skončil čtvrtý.

Pilát bodoval v loňské sezoně se svým novým trikem – Kapitán Pilát Flip. Nohu dal na přední blatník a provedl s motorkou salto. Společně s čistou jízdou a precizním protažením triků vybojoval několik umístění na stupních vítězů. „V letošní sezoně chci na bednu, co nejvíce to půjde. A v celkovém pořadí chci skončit mezi nejlepšími,“ vyhlásil Pilát, loňský domácí šampion.

První závod čeká Piláta v sobotu ve švýcarské Basileji, kde bude připraven prát se o body s tovární KTM. Jak se připravoval? Přímo u úřadujícího mistra světa – Španěla Maikela Melera. „Ani tady počasí není žádná sláva, ve Španělsku dokonce dva dny sněžilo, což zdejší lidé vůbec nechápali,“ smál se Pilát, který u Melera jezdil čtyři dny.

Nejvíce se zaměřil na Flair, tedy otočku o 540 stupňů. „Chtěl bych tento skok zařadit do mé jízdy hned ve Švýcarsku,“ dodal Pilát, který v letošním roce zorganizuje tradiční exhibici „Pilníkovo pozdní odpoledne“ a v jednání jsou také závody o domácí titul.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud