16. května 2017 • 12:00

Závod závodů! 24 hodin Le Mans – jedinečná záležitost i pro komentátory

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Závod závodů... Zažité označení slavného podniku na okruhu La Sarthe i v hlavách příležitostných diváků motorsportu na stanicích Eurosportu evokuje něco výjimečného. V kontextu závodu sportovních vozů je nepřetržité vysílání něčím mimořádným.



Vytrvalostní závody se svým charakterem hodně přibližují cyklistice: dlouhou dobu se zdánlivě "nic neděje", pak najednou do koloběhu událostí vstoupí havárie, incident v boxech nebo změna počasí. Jenže zatímco v cyklistice diváci mohou celkem snadno vidět, kdo je vepředu a kdo vzadu, na třináctikilometrovém okruhu se do počtů musí zakomponovat také počet zastávek u mechaniků (přičemž týmy během závodu i několikrát plánovaně vyměňují brzdy, takže platí, že není zastávka jako zastávka), provoz na trati a v případě poloprofesionální kategorie GTE Am také to, kdo zrovna vůz řídí.

Kromě toho, že člověk musí být neustále ve střehu, je třeba také reagovat na kolegu komentátora, s nímž během dlouhého závodu můžeme probrat ledacos, od životopisů závodníků až po obecné trendy v automobilismu. Před startem každého ročníku Le Mans se tak nějak v hlavě komentátora rodí myšlenka na to, "o čem se bude povídat", ale závod utíká a utíká až člověka později zamrzí, jakou perličku třeba ani nestihl říct.

Andy Priaulx zve fanoušky na závod 24 hodin Le Mans
Video se připravuje ...

„V minulosti jsme dostávali tisíce mailů, v posledních letech se aktivita přesunula na Facebook, kde každým rokem máme unikátní událost, kde se sejdou fanoušci a mnohdy i diskutují mezi sebou,“ říká Zdeněk Míka z české verze Eurosportu.

Le Mans je unikátní a nepřekonatelná záležitost a jednoznačně celosvětový fenomén. Týmy z Evropy, Ameriky a poslední dobou také z Asie či Ruska míří k pokračování příběhu, který se začal psát už v roce 1923.

Z komentátorského hlediska se toho příliš nemění: už několik let se závod vysílá kompletně na E1 a nadšení zůstává z tohoto motoristického svátku také obrovské.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud