6. listopadu 2008 • 13:05

Hamilton: nejmladší král

Autor: Sport
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Možná je štve jen jeho úspěch podle příručky Snadno a rychle. A nebo jim také pomáhá on sám. Lewis Hamilton není mezi svými soupeři oblíbený. Po dvou letech ve formuli 1 je ve stejné situaci jako Michael Schumacher.



Opěvovaný a milovaný, kritizovaný a nenáviděný. Odpověď 23letého šampiona ze stáje McLaren? Ignorace.

Co se povedlo Hamiltonovi, je nevídané. Šampionem ve druhé sezoně, navíc nejmladším v historii… To zasluhuje obdiv. Ano, na druhý pokus byl mistrem světa také Jacques Villeneuve, jenže ten měl také mnohem víc zkušeností. Doposud byl nejmladším králem F1 Fernando Alonso, který však měl nakrouženo dvakrát víc než Brit.

Přitom měl být Hamilton šampionem už loni, kdyby se mu podařilo zkrotit sebe samého. Letos nechybělo moc, aby svou mladickou nezkušeností zahodil titul znovu. I když do posledního závodu nastupoval se sedmibodovým náskokem, musel se vnitřně obávat, že jej zase ztratí. Vždyť loni prohrál o jediný bod a výchozí pozice byla stejná. Jenže žádný blesk neuhodí do stejného místa znovu.

A navíc rozhodně ne v případě Lewise Hamiltona. Ve srovnání s dalšími piloty je jiný. Nejde ani tak o barvu jeho kůže, na kterou se mimochodem zapomnělo stejně jako v případě golfisty Tigera Woodse a hovoří se už výhradně jen o jeho výsledcích. Brit je uzavřený, vytvořil si v dravém prostředí formule 1 vlastní mikrosvět. Neustále jej hlídá otec Anthony, šéf týmu Ron Dennis je vždycky k dispozici a točí se kolem něj celá stáj McLaren. Pro to vše se také vžil výstižný název: Tým Hamilton.

Až nápadně připomíná okolí, jež se utvořilo kolem Michaela Schumachera. Každý k němu byl loajální, každý hájil jeho zájmy. Tvrdě, někdy až sobecky a nepřijatelně, ale vždy a za jakýchkoliv podmínek. I když Schumacher udělal nepřijatelnou věc (například zastavil při kvalifikaci GP Monaka uprostřed trati proto, aby ho nemohl nikdo překonat a udržel si pole position), zůstal nedotknutelný. Do jisté doby to platilo i pro komisaře. Také jim trvalo, než ho začali trestat a stejně si to dovolili jen výjimečně.

Hamilton byl naopak pod drobnohledem komisařů stále a sbíral jeden trest za druhým. Těžko říct, zda se projevovala snaha komisařů pomoci Felipemu Massovi, respektive Ferrari, nebo jen jejich chuť potrestat všechno, co se jen trochu dá vyložit jako porušení pravidel. Na druhou stranu: Hamilton si mnohokrát o potrestání koledoval.

„Jezdí tak, že jednou někoho zabije,“ tvrdí Mark Webber ze stáje Red Bull. „Je všem nebezpečný. Také může připomínat Michaela Schumachera, jenže proti němu existuje jeden zásadní rozdíl: Schumacher byl zákeřný po mnoha letech závodění, Hamilton jede svoji druhou sezonu.“

Silná slova. Navíc od jezdce, který se dlouho se Schumacherem přátelil. Webber byl jedním z mála lidí mimo Ferrari, jímž sedminásobný šampion své chování na dráze vysvětloval. Než jej ostatní zpranýřovali za ostudnou kvalifikaci z Monaka, zpovídal se dlouhou dobu právě Australanovi.

Hamilton nikoho takového nemá, alespoň ne mezi jezdci. Jeho kritikem je jen otec Anthony. „Pořádně mě zná jen on. Je mým rádcem a když udělám něco špatně, vyčiní mi. Co říkají ostatní, mě absolutně nezajímá,“ tvrdí Hamilton. „Dám jen na tátu.“

Celý profil čtěte v pátečním Sport Magazínu

Dále ve speciálním čísle ke skončené sezoně F1 najdete
- plakát mistra světa
- hitparádu vrcholů sezony
- téma: kdo byl v moři chyb skutečně nejlepším pilotem?
- příběh padlého šampiona Kimiho Räikkönena
- kompletní statistiky a tablo vítězů jednotlivých Grand Prix
- co také zaznělo
- Aleš Valenta zpovídá Josefa Krále, českou naději pro budoucnost F1
- kvíz o historii formule 1

Články odjinud


Články odjinud